cunli-velika.jpg

27.03.2019. - 13:33

Састанак са председником Кинеске академије наука

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са председником Кинеске академије наука Баи Чунлијем, изразивши уверење да ће његова посета значајно допринети развоју сарадње наших двеју земаља, а посебно у области високих технологија и иновација, као и медицине и других природних наука.

Председник Вучић је истакао да цео свет одаје признање Кини за фасцинантан напредак у области вештачке интелигенције, чему је пресудан допринос дала и Кинеска академија наука. Стога је изразио задовољство што та врхунска научна институција потписује Споразум о сарадњи са Српском академијом наука и уметности, чиме ће бити омогућена размена искустава у области високих технологија и иновација, које су основа економског развоја у будућности.

Председник Вучић је рекао да се радује свим успесима које Кина, уз мудро и одважно лидерство председника Сија и КП Кине, постиже на унутрашњем и међународном плану, уверен да ће реализација импресивних циљева развоја још више оснажити позицију Кине у свету.

Председник Вучић је изразио захвалност Кини и председнику Сију што Србија кроз иницијативу Појас и пут, на основу свеобухватног стратешког партнерства и челичног пријатељства двеју земаља, има могућност да успоставља сарадњу у различитим областима, па је међу првим земљама која је са Кином потписала Меморандум о разумевању о Информатичком путу свиле.

Он је рекао да је веома почаствован позивом да учествује на Другом форуму о сарадњи у оквиру иницијативе Појас и пут у априлу у Пекингу и да се поново састане са председником Сијем, кога, како је рекао, „у Србији поштујемо и доживљавамо као највећег пријатеља“. Он је додао да Кина, кроз ту иницијативу, показује колико поштује начело једнакости свих земаља, без обзира на њихову величину, јер она, како каже председник Си, “не служи на срећу само кинеском народу, него свим народима на Новом путу свиле”.

Председник Кинеске академије наука Баи упознао је председника Вучића са радом и врхунским достигнућима те научне институције, која има око 70000 научних радника у више од 1000 научно-истраживачких објеката широм Кине. Он је упутио позив Србији за чланство у Међународној алијанси научних институција и изнео иницијативу за потписивање споразума о сарадњи и са универзитетима у Београду и Новом Саду. Председник КАН Баи је изразио очекивање да ће више студената и научних радника користити могућност за усавршавање у Кини. Он је рекао да је сарадња у области науке и образовања саставни део добрих односа Србије и Кине, са великим потенцијалима за обострану добробит.

Састанку су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник САНУ Владимир Костић.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
27. март 2019. године