Саопштења

17.05.2024. - 14:07

Састанак са председником Републике Српске Милорадом Додиком

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се, пред ручак са патријархом српским Порфиријем и Светим архијерејским Сабором СПЦ, са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Кључна тема разговора били су односи Републике Србије и Републике Српске и реакција целокупног српског народа на изгласавање Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.
 
Председник Вучић обавестио је председника Додика о напорима које Република Србија предузима како би се заштитили витални национални интереси српског народа, али и међународно јавно право, још једном поновивши да би усвајање такве резолуције значило отварање Пандорине кутије за будућност, уз отварање небројено много рана из прошлости.
 
Истовремено, председник Додик је информисао председника Вучића о разговорима које је имао у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном и даљим перспективама развоја односа Србије и Српске.
 
Председник Додик упозорио је председника Вучића да ће доношење Резолуције о геноциду у Сребреници имати катастрофалне последице на односе унутар Босне и Херцеговине.
 
Посебна тема разговора двојице председника био је предстојећи Сабор српског народа заказан за 8. јун у Београду, за који су договорене бројне заједничке активности, потписивање меморандума и споразума, као и догађаји који ће потврдити јединство народа и његово право да очува своја огњишта, буде свој на своме и заштити право на будућност генерација које долазе.
 
Република Србија и Република Српска ће се 23. маја ове године, заједнички и јединствено, борити за истину, понос и достојанство српског народа.
 
 
Београд,
17. мај 2024. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).