Састанак са председником Владе Републике Грчке

Саопштења

01.10.2022. - 14:19

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Софији са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о пројектима и плановима за превазилажење енергетске кризе, али и о европском путу Србије и актуелној ситуацији у региону.

Саговорници су се сагласили да Европа пролази кроз једну од најтежих енергетских криза у историји и да заједнички пројекти, попут изградње гасног интерконектора Бугарска-Грчка, представљају сигуран начин за стабилно снабдевање овим енергентом.
 
Председник Вучић је истакао да је за Србију, која наставља да бележи снажан индустријски и економски раст и сталан прилив страних инвестиција упркос глобалној кризи, од кључног значаја да обезбеди енергетску сигурност за грађане и привреду. У том контексту, заједничка борба за енергенте представља императив не само за земље региона, већ и за све европске земље које су без изузетка погођене негативним ефектима ове кризе.
 
Председник Вучић је захвалио премијеру Мицотакису на подршци Грчке нашој земљи у снабдевању гасом у пакету са земљама Европске уније, што би нам донело додатну стабилност у предстојећем периоду, али и на томе што разуме позицију Србије.
 
Говорећи о европском путу наше земље, председник је нагласио да то остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, додавши да у актуелној геополитичкој ситуацији наша земља остаје подједнако посвећена очувању територијалног интегритета и поштовању међународног права. Председник Вучић је још једном захвалио премијеру Мицотакису на подршци Грчке суверенитету Србије и додао да је за нас такав доследан став од огромног значаја.
 
Председник Вучић и премијер Мицотакис су се сагласили да су билатерални односи две земље на изузетно високом нивоу, као и да ће наставити заједнички да раде на њиховом додатном унапређењу.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
01. октобар 2022. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).