Састанак са представницима јапанске организације за спољну трговину – Џeтро (Jetro)

05.10.2022. - 14:42

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са представницима јапанске организације за спољну трговину – Џeтро (Jetro) са којима је разговарао о досадашњим и новим инвестицијама те земље, јачању економске сарадње, као и унапређивању свеукупних односа Србије и Јапана.

Председник Вучић је том приликом истакао да је Србија поносна на постигнуте резултате у оснаживању билатералних економских веза, те изразио задовољство досадашњим улагањима јапанских компанија у нашој земљи.

„Диверсификација јапанских инвестиција у Србији прати промену структуре нашег укупног извоза у свет чиме јапанске компаније које производе у Србији дају снажан допринос још већој интегрисаности наше земље у европске и глобалне ланце снабдевања, нарочито у ауто-индустрији. Тренутно, од три водећа производа у српском извозу у свет, чак два долазе из области производње компоненти за ауто-индустрију, у коју су укључени јапански инвеститори.

Сарадња са Јапаном је од изузетног значаја за Србију. Данас можемо да се похвалимо све већим бројем инвестиција и трговинске размене, а ја сам уверен да улазимо у период још интензивнијег развоја економске сарадње између наше две земље“, рекао је председник Вучић позвавши јапанске инвеститоре да покрену своје пословање у Србији и тако помогну јачању односа наших земаља.

Наводећи јапанску предузетничку свест и смисао за организацију као узор, председник Вучић је рекао да је Србија данас на путу да постане лидер региона у иновативним технологијама и њиховој примени у аутомобилској и хемијској индустрији, производњи елемената за железнички транспорт.

Председник Вучић је изразио наду да ће доћи до интензивирања развоја будуће економске сарадње између наше две земље.

„Иако је Србија у Јапану до сада у великој мери била позната махом по спорту и  препозната као земља Новака Ђоковића и Драгана Стојковића Пиксија, желимо да нашу земљу, у времену које долази, посети далеко већи број јапанских туриста како би своје импресије о Србији, њеним лепотама и људима могли да преносе даље. То исто очекујемо и по питању јапанских фирми. Сигурни смо да ће компаније попут Јазакија, Тојо тајерса, Иточуа, Нидека, Тојота Цушо-а, Џапан Тобако-а бити најбољи промотери за долазак нових јапанских инвеститора у Србију“, поручио је председник Вучић додајући да ће Србија и Јапан ове године обележити важан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа, што је само показатељ дуге и свеобухватне повезаности два народа.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
05. октобар 2022. године