Састанак са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ)

Саопштења

30.10.2023. - 13:54

Састанак са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Монетарног међународног фонда, са којима је разговарао о фискалној, монетарној и енергетској стабилности.

Шеф Мисије ММФ-а Донал Мекгетиган је истакао да је Србија постигла одличне резултате, строго поштујући препоруке Међународног монетарног фонда и спроводећи циљеве дефинисане аранжманом са овом институцијом. О томе сведоче рекордне девизне резерве, добри резултати фискалне политике, висок прилив директних страних инвестиција, као и подаци са тржишта рада о снажном расту запослености. Он је нагласио да је Србија правовремено реаговала адекватним економским мерама на инфлаторне притиске и додао да су очекивања ММФ-а да стопа инфлације на крају године буде на нивоу или нижа од 8%. Говорећи о реформи државних и јавних предузећа, представници ММФ-а поздравили су кораке предузете у циљу трансформисања и стабилизације ЕПС-а и указали на неопходност убрзања реструктурирања  државних предузећа.
 
Председник Вучић је захвалио на оцени да Србија одговорно спроводи програм договорен са ММФ-ом. Он је истакао  да је сачувана макроекономска стабилност, као и добро пословно окружење и додао да је Србија, упркос бројним изазовима на глобалном тржишту, успела да очува економију, па чак и да је додатно ојача.
 
Одбор директора ММФ-а, на којем ће бити усвојен закључак о успешности друге ревизије аранжмана, биће одржан 21. децембра ове године. 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
30. октобар 2023. године
 
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).