Састанак са представницима Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ

Саопштења

31.10.2019. - 10:17

Састанак са представницима Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније (ПОСП).

Председник Вучић честитао је Тањи Фајон на избору за председницу делегације Европског парламента при парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније. Он је позитивно оценио договор лидера земаља чланица о носиоцима најзначајних функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.
 
Председник Вучић је нагласио да Србија поздравља избор Владимира Билчика на место новог известиоца ЕП за Србију, уз захвалност његовом претходнику, Дејвиду Мекалистеру, на доприносу и активној подршци европским интеграцијама Србије. 
 
„Србија се залаже за мир и стабилност у региону, а регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете“, истакао је председник Вучић и додао да Србија придаје велику важност Берлинском процесу, чији се значај огледа у пружању подршке европским интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.
 
Председница ПОСП Тања Фајон је рекла да се Европски парламент залаже за проширење ЕУ и да је Србија међу најозбиљнијим кандидатима. Она је честитала на економским успесима Србије и захвалила на могућности да Европски парламент посредује у дијалогу власти и опозиције. Фајон је изразила забринутост за слободу медија, али је истовремено честитала на изради медијске стратегије.
 
„Европски парламент ће наставити да активно подржава политику проширења ЕУ и заговара српски приступ као најбољи начин за напредак у европским интеграцијама“, рекла је Фајон и додала да очекује да ће Европски савет променити одлуку у вези са Северном Македонијом и Албанијом и да ће послати позитиван сигнал тим земљама пре Самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

31. октобар 2019.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.