Састанак са шефом мисије Савета Европе

03.11.2020. - 12:58

Састанак са шефом мисије Савета Европе

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Тобијасом Флесенкемпером, шефом мисије Савета Европе у Београду, са којим је разговарао о примени програма СЕ у Србији, као и о даљим корацима усмереним ка партнерству и заједничком раду на свим питањима од обостраног интереса.

Председник Вучић је високо оценио досадашњу добру сарадњу Републике Србије са Саветом Европе и истакао да је за протеклих 17 година од пријема наше земље у СЕ остварен значајан напредак и истакао да Србија рачуна на помоћ Савета Европе у спровођењу реформи, јер та организација, кроз своје програме, може да помогне реформу правосудног система, реформу система јавне управе и локалне самоуправе, као и унапређење заштите права националних и других мањина.

„Опредељени смо да наставимо партнерску сарадњу са Саветом Европе и да радимо на њеном даљем унапређењу“, рекао је председник Вучић и додао да Србија придаје велики значај примени програма СЕ у Србији, укључујући и заједничке програме између Савета Европе и Европске уније.

Председник Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога у региону, а посебно економске сарадње између земаља Западног Балкана, те је истакао да је Србија међу водећим државама које су успеле да обезбеде изузетну климу за решавање свих отворених питања на миран и одговоран начин.

Шеф мисије Савета Европе у Београду Тобијас Флесенкемпер нагласио је значајну улогу Србије у раду ове организације, поготово путем доследне и сталне примене програма СЕ, истакавши да поздравља напоре Србије у спровођењу реформи. Он је позвао српске власти да у реформском процесу, као и у унапређењу рада Парламента, више користе саветодавне капацитете Савета Европе.

Флесенкемпер је такође истакао да Савет Европе ове године обележава 70. годишњицу Европске конвенције о људским правима и да ће у Србији тим поводом бити одржан догађај 4. новембра на Универзитету у Београду. Он је позвао председника Вучића да на пролеће наредне године заједно обележе двадесету годишњицу оснивања Канцеларије Савета Европе у Београду.

Шеф мисије СЕ је додао да ће Савет Европе наставити да активно и блиско сарађује са Србијом на свим пројектима од значаја који подразумевају и интензивнију сарадњу са Европским судом за људска права, као и активније учешће Србије у предстојећим пројектима у организацији Савета Европе.

Београд,
03. новембар 2020. године