Састанак са шефом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института

Саопштења

21.03.2019. - 14:20

Састанак са шефом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института др Урсулом Ренолд, са којом је разговарао о досадашњој примени дуалног образовања у Србији.

Тема разговора била је имплементација Мастер плана за спровођење квалитетног процеса реформе, који је израдио тим предвођен др Урсулом Ренолд са сарадницима Министарства просвете Републике Србије и Привредне коморе Србије. 
 
Председник Вучић захвалио је др Урсули Ренолд и Влади Швајцарске на континуираној подршци и помоћи током процеса увођења дуалног образовања, истакавши да је ово једна од најважнијих реформи образовног система, коју смо спровели у последњих неколико деценија. 
 
У пилот пројектима увођења и системске примене новог Закона о дуалном образовању, који су реализовани у сарадњи са привредним коморама Србије Немачке и Аустрије, као и Владом Швајцарске, учествује 4.500 ученика, који се школују за 33 образовна профила у више од 600 компанија. Пробним пројектима обухваћено је 80 школа у 52 града и општина Србије. Од 312 ученика, колико је до сада завршило школовање по систему дуалног образовања, њих 204 запослило се у компанијама у којима су учили кроз рад, док остали настављају своје образовање. 
 
Дуално образовање биће структурно уведено у образовни систем Србије од школске 2019/2020 године, као интегрални део свеобухватне реформе образовања у Србији. 
 
Докторка Ренолд захвалила је председнику Вучићу на подршци од самог почетка увођења дуалног образовања, позитивно оценивши рад Министарства просвете и Привредне коморе Србије, чије је представнике позвала да резултате остварене у Србији представе на редовном годишњем скупу Светске лабораторије за реформу образовања, који ће бити одржан овог лета у Цириху. 
 
Састанку су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 
 
Београд,
21. март 2019. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.