Састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана

Саопштења

14.09.2022. - 12:29

Састанак са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Владе Савезне Републике Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином, са којим је разговарао о актуелној ситуацији у региону, као и о могућностима за додатно унапређење међусобног повезивања и свеобухватне сарадње земаља Западног Балкана, пре свега у области економије.

Председник Вучић је поновио позицију Србије у погледу свих питања на Западном Балкану, а то су доследно залагање за поштовање међународног права, територијалног интегритета свих земаља и непрестано ангажовање на свим пољима како би се очувао мир неопходан за даље јачање поверења и свестранију регионалну сарадњу.
 
Председник је посебно истакао да је Србија до сада показала да је регионално повезивање итекако могуће, јер је иницијатива Отворени Балкан пример изузетно добре сарадње, о чему сведочи и недавно одржани Самит лидера ове иницијативе, као и Први међународни сајам Винска визија Отвореног Балкана, који је у Београду окупио велики број привредника из земаља региона, учврстио постојећа и етаблирао нова партнерства.
 
Председник Вучић је нагласио да Србија наставља са политиком озбиљног и одговорног приступа свим регионалним питањима и да је посвећена политичком дијалогу као примарном начину решавања свих изазова, али и најбољем путу за очување стабилности у циљу што бржег развоја и напретка свих земаља у окружењу.
 
„Управо зато Србија цени и подржава и Берлински процес као формат који на конкретан начин и путем конкретних пројеката подржава евроинтеграције Западног Балкана“, поручио је председник и додао да је Србија проактиван учесник свих форума који препознају напоре наше и земаља региона на европском путу.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
14. септембар 2022. године
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).