24.10.2017

Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојтом Брајаном Јием

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојта Брајана Јиа.

Фото Тањуг Драган Кујунџић

Разговор је био веома отворен. Амерички званичник похвалио је економске реформе и фискалну консолидацију, које је спровела Влада Александра Вучића, а које наставља Влада Ане Брнабић и исказао оптимизам за даљи напредак у региону у наредном периоду.

Ји је изразио забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка Европској унији, а другом ка савезу са Русијом. Он је, такође, изразио забринутост због руског утицаја у региону.

Амерички дипломата похвалио је напредак Србије ка испуњењу свог стратешког циља - чланства у Европској унији, и нагласио да би даљи напредак у области владавине права и слободе медија, као и нормализација односа са Косовом, били одлучујући на путу Србије ка чланству у ЕУ. Двојица саговорника су разговарали о важности наставка дијалога, како је Ји рекао, Србије и Косова. Ји је истакао и важност унутрашњег дијалога.

Двојица саговорника разговарали су и о значају слободе изражавања, као и одговорности за објективно извештавање, засновано на чињеницама. Амерички званичник је, такође, истакао важност постојања опозиције у демократском друштву.

Ји се, такође, заузео за решавање случаја убиства браће Битићи 1999. године и случаја паљења амбасаде САД у Београду 2008. године.

Председник Вучић је пажљиво саслушао америчког представника и на веома директан начин одговорио на његове примедбе. Садржај одговора председник Вучић саопштиће наредних дана.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Бeоград, 24. октобар 2017. године