Tan2013-3-28_1312440_0(1).jpg

Саопштења

28.03.2013. - 16:09

Седница Савета за односе са Србима у региону

У Председништву Србије, данас је одржана седница Савета за односе са Србима у региону, којом је председавао председник Републике Србије Томислав Николић.

 

Чланови Савета, поред председника Републике су председник Владе Републике Србије, господин Ивица Дачић, господин Небојша Стефановић, председник Народне скупштине, господин Иван Мркић, министар спољних послова ,господин Жарко Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Братислав Петковић, министар културе и информисања, господин Млађан Дикић, министар финансија и привреде, господин Бојан Пајтић, председник Владе АП Војводине, господин Милета Радојевић, директор Канцеларије за вере, представници Српске Православне Цркве, госпођа Славка Драшковић, директор Kaнцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, саветници председника Републике, господин Марко Ђурић, госпођа Станислава Пак Станковић, господин Радослав Павловић, господин Предраг Микић, као и генерални секретар председника Републике, господин Недељко Тењовић.

Полазећи од Устава Републике Србије по којем Република Србија има обавезу да штити права и интересе свих својих држављана у иностранству, председник Србије је констатовао да је претходни сазив Савета радио колико је желео, а не колико је могао и колико је требао.
 
„На нама је да радимо више, да радимо боље него што смо до сада. Срби морају да се осећају Србима, да осете да се држава брине о њима, где год да се налазе“, нагласио је председник Републике Србије.
 
На седници је посебно истакнут значај очувања српске културе и језика, српске цркве и српских школа. Такође, оцењено је да допринос медија у њиховом очувању мора бити на вишем нивоу, како би се заштитила традиција, култура и историја српског народа.
 
На седници Савета усвојено је шест тачака дневног реда, а за секретара Савета изабрана је госпођа Јелена Киш, председница Матице исељеника.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).