20691329_b.jpg

12.05.2014. - 15:20

Србија никада неће признати независност Косова

Београд, 12. мај 2014. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са специјалним представником генералног секретара Уједињених нација – мисије на Косову и Метохији (УНМИК), господином Фаридом Зарифом.

Том приликом председник Николић је рекао да је Србија у протеклом периоду разговорима са администрацијом у Приштини постигла много тога што је у почетку деловало немогуће и да је у том циљу уложила много труда. Србија никада неће признати независност јужне покрајине, али је спремна да са Приштином разговара о свему што би допринело да се побољша живот грађана на Косову и Метохији, без обзира на њихову националну, верску и сваку другу припадност. До сада је остварен значајан резултат, али он није довољан, тако да обе стране морају уложити додатне напоре да се преговори не би зауставили, истакао је председник Николић.

Господин Зариф је рекао да је међународна заједница препознала Србију као фактор који својом динамичношћу активно учествује у обликовању односа у региону. Он је рекао да је Београд дао велики допринос нормализацији односа са институцијама у Приштини. Истовремено, позиција српског народа на Косову и Метохији је умногоме унапређена у односу на стање од пре неколико година, што је делом заслуга политике коју је Србија водила током претходног периода, рекао је господин Зариф.

Поводом најављених ванредних избора на Косову и Метохији, председник Николић је нагласио значај и одговорност целокупне мисије Уједињених нација на Косову и Метохији за ток изборног процеса, укључујући и њен трећи стуб – мисију ОЕБС-а на Косову и Метохији. Председник Републике пренео је став Србије о потреби учешћа ОЕБС-а у организацији избора на Косову и Метохији. Председник Николић је рекао да је Србији остављен јако кратак рок да размисли о учешћу српског народа на тим изборима, што је последица лоше одлуке приштинске администрације да се распишу превремени избори, уместо да се сачекају редовни. Он је истакао како је убеђен да ће Влада Србије донети најисправнију могућу одлуку да ли ће позвати српски народ да на њима учествује или не, а да ће то пре свега зависити и од правила по којима ће ти избори бити одржани. Ако српска заједница на Косову и Метохији сматра да би прихватање косовских докумената значило признање независности, није логично да Приштина толико инсистира на томе, а да истовремено тврде да су добронамерни, рекао је председник Николић.

Подели