Саопштења

07.11.2022. - 17:29

Телефонски разговор са генералним секретаром НАТО

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је данас телефоном председника Републике Србије Александра Вучића и затражио да се све стране у споровима по питању Косова и Метохије уздрже од корака који би изазвали ескалацију, односно да се уздрже од једностраних потеза који би угрозили мир и стабилност.

Председник Вучић је генералном секретару НАТО указао на то да Приштина својим једностраним потезима брутално крши Бриселски споразум, сменом српског командира полиције за регион Север Ненада Ђурића, те нелегитимним поступањем по питању регистарских таблица и безмало десетогодишњим одбијањем да формира Заједницу српских општина. Он је додао да, упркос томе, Србија настоји да одржи мир и стабилност и да ће томе да остане посвећена.
 
Двојица саговорника разговарали су и о значају како улоге КФОР-а, тако и директног контакта начелника генералштаба Војске Србије са командантом НАТО снага на Косову и Метохији.
 
Генерални секретар Столтенберг истакао је да НАТО цени сарадњу остварену са Србијом са позиције војно неутралне земље.
 
 
Београд,
07. новембар 2022. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).