09.07.2018

Телефонски разговор са канцеларком Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел о ситуацији у региону и мигрантској кризи.

Председник Вучић је рекао канцеларки Меркел да сматра да су Регионална економска зона и изградња ауто пута Ниш - Приштина од великог значаја за Западни Балкан и замолио је да својим ауторитетом и угледом убрза реализацију тих пројеката. Он је посебно издвојио Регионалну економску зону као пројекат од кључног значаја за будућност Србије и целог региона, јер би на тај начин привукли више инвестиција и убрзали проток људи, робе, капитала и услуга.

Двоје саговорника су о регионалној сарадњи разговарали уочи Самита Берлинског процеса у Лондону, како би сагледали могуће резултате Самита и њихову примену на Западном Балкану у циљу унапређења сарадње у региону. Председник Вучић захвалио је канцеларки Меркел што је својом иницијативом за покретање Берлинског процеса значајно допринела миру и стабилности Западног Балкана.

Председник и канцеларка разговарали су и о наставку дијалога Београда и Приштине и сагласили се да је разговор неопходан и да је очување мира и постизање компромисног решења од кључног значаја за обе стране.

Председник Вучић и канцеларка Меркел разговарали су и о мигрантској кризи, као и о мерама које је Србија предузимала и предузима, како би наставила своју одговорну политику према том питању.

Београд,

9. јул 2018.