Саопштења

06.11.2022. - 11:14

Телефонски разговор са потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Италије Антонијом Тајанијем.

Председник Вучић је италијанском званичнику, као представнику једне од земаља Квинте, објаснио ставове Србије поводом најновијег развоја ситуације на Косову и Метохији. Он је рекао да ће се Србија, као и до сада, понашати озбиљно и одговорно, поштујући своје обавезе и опредељење да чува мир и стабилност, који Приштина угрожава својим једностраним актима и акцијама. „Последњи такав неодговоран корак Приштине изазвао је гнев Срба са севера Косова и Метохије“, објаснио је председник шефу италијанске дипломатије Тајанију.
 
Министар Тајани је рекао да су нарастајуће тензије забрињавајуће,  изразивши наду да ће бити сачувани мир и стабилност и да ће Србија томе дати свој допринос. Он је, такође, позвао да се предност да дијалогу.
 
Председник Вучић честитао је министру Тајанију ступање на одговорну дужност, а овом приликом су двојица саговорника изразили наду да ће њихова сарадња у будућности бити добра, на темељима личног односа изграђеног док је Тајани био председник Европског парламента. Двојица званичника очекују интензивнији политички дијалог Србије и Италије.
 
Београд,
06. новембар 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).