Саопштења

14.04.2020. - 15:04

Телефонски разговор са председником НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом.

Председник Вучић је захвалио на одлуци НР Кине да Србији понуди помоћ у заустављању заразе, као и на братској бризи за грађане наше земље. 
 
„Када је на београдски аеродром 21. марта слетео први авион са великом кинеском помоћи у медицинској опреми и материјалу, који су пратили и кинески стручњаци, пробудио се нови оптимизам и грађани Србије су знали да у овој борби нису и неће бити сами“, истакао је председник Вучић. 
Он је захвалио и на донацији у виду две лабораторије за борбу против COVID 19, које почињу са радом у Београду и Нишу, које ће несумњиво допринети успешној борби Србије против вируса и замолио председника Сија да помогне Србији да набави додатну медицинску опрему која је неопходна у борби против вируса. 
 
Председник Вучић је истакао да су грађани Србије посебно дирнути огромним интересовањем и солидарношћу кинеског народа, који се одражавају кроз поруке подршке, као и кроз донације, упућене преко српских дипломатских представништава у Пекингу и Шангају, што говори о изузетној блискости и челичном пријатељству двају народа, упркос географској удаљености. 
 
„Радују нас вести о нормализацији ситуације у Кини и о отварању града Вухана, који је постао симбол снаге и храбрости у борби против пандемије. Србија је са стрепњом и дубоким саосећањем и дивљењем, пратила борбу коју су кинеска држава и Комунистичка партија, као и пријатељски народ Кине водили са снажним ударом корона вируса“, истакао је председник Вучић и у име грађана Србије и лично име, изразио саучешће породицама преминулих кинеских грађана. 
 
Он је нагласио да верује да ће, уз помоћ снажне кинеске државе, Србија и свет победити корона вирус и истакао да се радује наставку сарадње кроз Механизам 17 плус 1 и иницијативу „Појас и пут“, као и скорој посети кинеског председника Србији. 
 
Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији. 
 
Кинески председник пожелео је српском председнику личну срећу и даљи успех у вођењу државе и рекао да ће Кина и Србија умети да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом. 
 
Београд, 14. април 2020. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.