Саопштења

21.08.2022. - 13:45

Телефонски разговор са председником Републике Азербејџан

Председник Републике Србије Александар Вучић је, на 25. годишњицу успостављања дипломатских односа са Републиком Азербејџан, разговарао телефоном са председником те пријатељске земље Илхамом Алијевим.

Председник Вучић и председник Алијев сагласили су се да су за четврт века Србија и Азербејџан изградили добру сарадњу, унапређену до нивоа стратешког партнерства.
 
Председник Вучић је рекао да је Србија снажно опредељена за даље јачање односа са Азербејџаном, заснованих на пријатељству и међусобном разумевању.
 
У разговору је било речи о конкретним предлозима за наставак сарадње, као и о бројним актуелним питањима од значаја за обе земље.
 
Председник Вучић позвао је председника Алијева да што пре посети нашу земљу,  како бисмо заједничким снагама, а у години у којој обележавамо важну годишњицу у српско-азербејџанским односима, дали замах сарадњи, посебно у областима попут енергетике и пољопривреде.
 
Председник Вучић је замолио председника Алијева за помоћ у обезбеђивању довољних количина електричне енергије, а председник Алијев је изашао у сусрет тој молби и рекао да је Србији одобрен међудржавни споразум о куповини струје из Азербејџана по повољним условима.
 
Председник Вучић је захвалио Азербејџану на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и истакао да је наша земља чврсто опредељена за поштовање међународног права и неповредивости граница свих чланица Уједињених нација.
 
 
 
 
Београд,
21. август 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).