Саопштења

20.02.2024. - 13:27

Телефонски разговор са председником Републике Казахстан

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Републике Казахстан Касимом Жомартом Токајевим о свим питањима од значаја за обе земље, а посебно о билатералним и економским односима, сарадњи у областима енергетике, инфраструктуре, војне индустрије и пољопривреде, као и о актуелној геополитичкој ситуацији.

Председник је захвалио Казахстану на принципијелном ставу у погледу територијалног интегритета Србије, истакавши узајамну приврженост поштовању норми међународног јавног права.
 
Током разговора, договорено је да седница Мешовитог комитета за сарадњу буде одржана у најскоријем року, како би се додатно конкретизовала сарадња у областима од заједничког интереса.
 
Једна од тема била је EXPO 2027, а посебно потенцијал за сарадњу на великим пројектима који ће додатно допринети брзом развоју наше земље. Председник је истакао да је Србија посебно заинтересована за искуства Казахстана у организацији ове изложбе, имајући у виду да је EXPO у Астани поставио нове стандарде у конципирању и реализацији овако комплексног и престижног догађаја.
 
Председник Вучић је нагласио да Србија придаје велики значај стратешком партнерству са Казахстаном и потврдио посвећеност даљем јачању политичких, економских и културних веза између двеју земаља, као и спремност за проактивну сарадњу на различитим нивоима, у циљу додатног унапређења заједничких интереса и циљева.
 
У том контексту, двојица лидера разговарали су о огромним потенцијалима за улагање компанија из Казахстана у Србији, као и за ширење сарадње у областима од обостраног интереса, као што су инфраструктура, војна индустрија и пољопривреда.
 
Председник је поновио позив председнику Токајеву да посети Србију током 2024. године, чиме би нашој земљи учинио велику част и дао нови замах односима двеју земаља.
 
Београд,
20. фебруар 2024. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).