Саопштења

26.02.2021. - 21:01

Телефонски разговор са председником Републике Турске

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Том приликом председник Вучић је свом колеги председнику Ердогану честитао 67. рођендан и пожелео му добро здравље и успех у раду. 

Двојица саговорника су разменили искуства у борби против корона вируса и поново истакли да је солидарност међу земљама и народима кључна за победу над пандемијом. Они су изразили наду да ће се Србија, Турска и читав свет изборити са актуелним тешкоћама и вратити се уобичајеним друштвеним и економским токовима. 
 
С тим у вези, председник Вучић је обавестио председника Ердогана о току вакцинације становништва у Србији, као и о томе да Србија наставља да помаже својим суседима у процесу имунизације. Председник Ердоган је рекао да Србија и тиме показује колико су јој важни мир и сарадња на Западном Балкану. 
 
Двојица државника су констатовали да су билатерални односи Србије и Турске на највишем нивоу и да две земље тиме дају свој допринос стабилности целог региона. Разматрајући српско-турску економску сарадњу, констатовали су да у овом тренутку на српском тржишту послује око хиљаду турских компанија и изразили наду да ће се тај број увећавати. Председник Вучић је рекао да веома уважава лични допринос председника Ердогана доласку инвеститора из Турске у Србију.
 
Председник Вучић и председник Ердоган су разговарали о конкретним заједничким пројектима, издвојивши по значају пројекте у области инфраструктуре, какав је и аутопут између Београда и Сарајева.
 
Двојица званичника су размотрили и читав спектар регионалних и глобалних питања и изразили наду да ће околности ускоро дозволити да се састану и наставе свој конструктивни разговор.
 
Београд,
26. фебруар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).