Саопштења

06.04.2022. - 12:21

Телефонски разговор са председником Руске Федерације

Председник Руске Федерације Владимир Путин је, у телефонском разговору, честитао председнику Републике Србије Александру Вучићу на убедљивој победи на председничким изборима и на веома значајној победи СНС на парламентарним изборима. Он је овом приликом пожелео председнику Вучићу срећу и успех на одговорној дужности шефа државе и напредак Србије у наредних пет година, уз уверење да ће Србија и Русија сачувати истински пријатељске односе.

Председник Вучић захвалио је на честиткама и рекао да ће Република Србија наставити да води политику европског пута, уз очување својих искрених и традиционалних пријатељских односа са Руском Федерацијом.
 
Двојица председника анализирали су економску ситуацију и билатералне односе у сфери енергетике и трговинске размене, која је у 2021. и у прва два месеца 2022. године забележила раст, што је добар знак наше успешне сарадње.
 
Председник Вучић је упознао председника Путина са тешкоћама са којима се Србија суочава приликом увоза сирове нафте и изразио уверење да ће руководства Гаспромњефта и Републике Србије, као и партнери из ЕУ, наћи излаз из такве ситуације.
 
У исто време председници Вучић и Путин су констатовали да дугогодишњи уговор за гас, који је имала Србија, истиче 31. маја текуће године, те да је неопходно у најкраћем временском периоду покренути разговоре о цени, количинама и другим условима набавке овог, за Србију, важног енергента.
 
На крају, председник Путин је информисао председника Вучића о догађајима у Украјини и разлозима којима се Русија руководила за спровођење, како је председник Путин рекао, операције у Украјини, а председник Вучић се позвао на, председнику Путину већ добро познате ставове Србије, и закључке Савета за националну безбедност, изразивши наду да ће се сукоб у Украјини окончати у најкраћем периоду.
 
 
Београд,
06. април 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).