Саопштења

18.05.2020. - 17:29

Телефонски разговор са председником Владе Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Владе Републике Бугарске Бојком Борисовом.

Уочи сутрашњег видео конференцијског састанка Високог савета за сарадњу Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, посвећеног отклањању економских последица епидемије COVID-19, председник Вучић и премијер Борисов су се сагласили да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак граница један од кључних елемената за подстицање пословних активности, посебно у области туризма после дужег прекида рада због корона вируса. Двојица саговорника су, с тим у вези, посебно инсистирали на томе да је неопходно обезбедити примену одговарајућих антиепидемиолошких мера, како би била осигурана заштита здравља грађана и спречено даље ширење заразне болести.
 
Председник Вучић и премијер Борисов су изразили задовољство што се Србија и Бугарска успешно боре са корона вирусом и да се епидемија држи под контролом, са надом да ће ускоро бити потпуно савладана.
 
Председник Вучић и премијер Борисов су договорили скори билатерални сусрет, посебно се радујући обиласку радова на изградњи ауто-пута од границе Србије са Бугарском до Софије, чијим ће се завршетком наша земља потпуно повезати са Азијом. Двојица званичника су у исто време нагласили важност изградње гасовода Балкански ток и гасног Интерконектора за енергетско повезивање Србије и Бугарске.
 
Председник Вучић и премијер Борисов су такође изразили наду да ће околности ускоро дозволити да се настави добра пракса тромесечних састанака лидера Високог савета за сарадњу Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, како би наставили разговоре о заједничким инфраструктурним и енергетским пројектима, као и другим видовима сарадње.
 
Београд, 18. мај 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).