12_12_.jpg

12.12.2013. - 17:35

Tрадиционално партнерство и приjатељство Србиjе и Eмирата

Београд, 12. децембар 2013. године – Председник републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са шеиком Мухамедом бин Заједом, крунисаним принцем Абу Дабија.

Председник Републике Србије Томислав Николић је истакао искрено и отворено пријатељство два народа. „Србија није привржена Емиратима зато што је реч о економски моћној држави, већ зато што постоји традиционално партнерство и отворено пријатељство два народа“. Ми знамо да се многе земље боре за Вашу наклоност, а Ви сте изабрали баш Србију.
„Српски народ то зна да цени“, подвукао је председник Србије.
„Када сте пре нешто више од годину дана дошли овде, препознали сте нашу политику, нашу одлучност да Србија буде мирна и стабилна земља“, нагласио је Николић и додао да одговорно стоји иза тога да се та политика није променила. Председник Томислав Николић је известио свог саговорника о значајним резултатима које су постигнути, пре свега на обнављању старих пријатељстава Србије, унапређењу угледа земље у свету, наставку остваривања стратешких приоритета, који се тичу евроинтеграција и стварању амбијента за привлачење страних инвестиција. Инвестиција у Ер Србију се успешно реализује и то је снажан мост који повезује Србију са светом, подвукао је председник. Проблем Косова и Метохије се решава на најбољи могући начин, који ће бити задовољавајући за обе стране, нагласио је Николић.

Шеик Мухамед бин Зајед је рекао да веома цени искреност српских пријатеља и додао да та земља ради искључиво са партнерима којима верује. „Ми верујемо у Србију, верујемо у наше пријатељство“ нагласио је шеик Бин Зајед. Он је изразио задовољство статусом инвестиције у Ер Србије и  истакао уверење да ће та инвестиција бити добар пример и за друге потенцијалне инвеститоре. Шеик је подвукао да је истрајан и упоран рад председника и владе донео видљиве резултате. Ти резултати чине Србију стабилним и пожељним местом за инвестиције.

Састанку су присуствовли премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић, министар одбране Небојша Родић, саветници председника Станислава Пак-Станковић и Марко Ђурић, саветник потпредседника владе Ђерђ Матковић и бивши председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић као и Калдон калифа Ал Мубарак председавајући специјализоване владине Агенције за Извршне послове, Еиса Саиф Мохамед Алмазруеи помоћних шефа кабинета Оружаних снага УАЕ, Мохамед Мубарак Алмазруеи подсекретар Суда Крунског принца, Мохамед Али АлАбар председник компаније „Емаар некретнине“ и  Валед Ахмед Алмахур, COO компаније „Мубадала“. На састанку је било речи и о инвестицијама у српску пољопривреду, инфраструктуру, као и пројекат „Београд на води“.

Подели