15_7_2013_ Uganda.jpg

15.07.2013. - 13:23

Велика перспектива развоја Србије лежи у старим пријатељствима

Београд, 15. јул 2013. године – „Србија је опредељена да поново развија стара пријатељства, где велики значај имају афричке земље. Жеља нам је да поново учврстимо везе које смо некада имали, јер је то поуздан и доказан начин да и Србија и њени пријатељи напредују“, истакао је председник Републике Србије Томислав Николић, током данашњег сусрета са министром спољних послова Уганде, господином Самом Кутесеом.

Председник Николић је рекао да Србија има много циљева у својој спољној политици. Свакако да је пуноправно чланство у Европској унији најважнији циљ, али не и једини, и ништа мање важно за нашу земљу није развијање односа са другим земљама, а пре свих са онима са којима нас веже традиционално пријатељство. Он је додао да се у последње време Србија активно укључила и у мировне операције у Африци, под покровитељством Уједињених нација и да у њима учествује потпуно неутрално, у жељи да се на кризним жариштима успоставе одрживи мир и стабилност. Такође, наша земља се поново укључује и у програм школовања страних студената, што се сматра веома значајним за успостављање што квалитетнијих веза са земљама из којих они долазе. Председник Николић је захвалио свом госту на принципијелном ставу Уганде да не призна независност Косова и Метохије.

Министар Кутесе је истакао да ће Уганда наставити да подржава став Србије у вези питања Косова и Метохије. Он је додао да би Уганда желела што свеобухватнији развој економских и трговинских веза са Србијом, као и да су компаније из Уганде заинтересоване за увоз пољопривредних машина које се производе у нашој земљи. Министар Кутесе пренео је председнику Николићу поздраве председника Уганде.

Подели