03.03.2018

Честитка поводом Националног празника Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Републике Бугарске Румену Радеву, поводом Националног празника Републике Бугарске - Дана ослобођења од османске владавине.

Председник Вучић је председнику Радеву пожелео свеколики напредак Републике Бугарске и благостање њених грађана, изразивши уверење у успешан развој свеукупне сарадње двеју земаља.

Председник Републике Србије Александар Вучић је телефоном разговарао са председником Владе Републике Бугарске Бојком Борисовом, коме је такође честитао Национални празник. Председник Вучић је у разговору изразио уверење да ће Србија и Бугарска имати најближу братску сарадњу. "Везује нас много тога из историје, али пред Србијом и Бугарском је пре свега заједничка будућност", рекао је председник Вучић премијеру Борисову у телефонском разговору.

Двојица саговорника су поново разговарали о заједничким инфраструктурним пројектима и пројектима из области енергетике, који треба да допринесу ширењу сарадње двеју земаља. Председник Вучић је премијеру Борисову захвалио и на томе што је Република Бугарска у приоритете свог председавања Европској унији уврстила проширење и интеграцију Западног Балкана, јер постојање европске перспективе значајно доприноси миру и стабилности у региону.

Премијер Борисов је председнику Вучићу, у име Републике Бугарске и
бугарског народа, захвалио на свему што су српски војници урадили за
ослобађање од владавине османске империје. Он је такође изразио уверење да две земље имају много начина да интензивирају везе у будућности и буду пример добросуседских односа.

Београд,
03. март 2018. године