01-nikolic.jpg

Вести

12.03.2014. - 09:58

Да победе идеје

На изборима 16. марта хоћу да победе идеје, хоћу да се оствари све лепо што политичке странке говоре, рекао је за РТС председник Томислав Николић. Украјински сценарио у данашњој Србији није могућ, каже Николић и истиче да треба сарађивати са народом.

 
Председник Републике Србије Томислав Николић рекао је да жели да на превременим парламентарним изборима победе идеје и Србија о којој машта од почетка бављењa политиком.
 
Из интервјуа Томислава Николића за РТС
 
 
"Да сам бирач, ја бих имао лак посао на овим изборима. Познајем људе који ће водити Србију после избора, са многима сам политички одрастао", рекао је Николић у емисији "Упитник" на РТС-у.
 
"Видели сте колико може да се преокрене и промени и шта може да се уради за Србију ако имате идеју, не одустајете, имате циљ и не бојите се да тај циљ остварите", истакао је председник.
 
Николић је нагласио да је он председник свих грађана и да се он једини тако понаша од свих председника.
 
Истакао је да партија коју је предводио док није постао председник заслужује да спроведе идеје на којима је до сада радила.
 
"Ја сам се на свим изборима на којима сам учествовао кладио јер су кладионице грешиле колики проценат ће моја странка или ја освојити. Увек сам добијао јер сам бивао потцењен. Данашња анализа једне велике кладионице говори да ће СНС освојити 43 одсто", рекао је председник објашњавајући зашто мисли да ће СНС победити, а Вучић бити на челу нове владе. 
 
Говорећи о кризи у Украјини, Николић је нагласио да је начин промене власти до којег је дошло у тој земљи неприхватљив.
 
"У многим државама дошло је до промене власти која није демократска и уставна, која није прихватљива. У многим од тих земаља био сам пре промена и данас не бих могао да препознам те државе", рекао је Николић.
 
Председник истиче да украјински сценарио у данашњој Србији није могућ. "После ових избора, који протичу регуларно, немогуће је наћи оправдање да се тако нешто деси", објашњава Николић и додаје да треба бити опрезан и сарађивати са народом. 
 
Мислим да смо у Србији показали да је свашта могуће када неки људи изгубе главу, рекао је Николић. "Имали смо девети март, пети октобар, не бих волео да још неки месец остане упамћен по протестима на улици", каже председник.
 
Приче о разним сценаријима, додао је, не потичу од оних који ће бити на власти "већ оних који неће".
 
Упитан да ли се каје због уручивања ордена председнику Украјине Јануковичу Николић је рекао да не виду у чему је шеф украјинске државе погрешио.
 
"Сигуран сам да бих сваком председнику Украјине који не призна независност Косова дао орден Србије, ако би то могло да спречи даља признања", закључио је Николић. 
 
"Не намеравам да поднесем оставку"
 
Николић је, поводом изјаве лидера СПС-а Ивице Дачића да су Србији потребни и председнички избори, рекао да нема намеру да поднесе оставку.
 
Оценио је да је Дачић када је то изјавио био "мало неозбиљан или иритиран".
 
"Дачић и ја смо се чули после тога. Он ме је питао шта радим, а ја сам му рекао 'ево спреман се за ванредне председничке изборе које ти тражиш'", препричао је Николић свој телефонски разговор са Ивицом Дачићем после његове изјаве да су потребни председнички избори.
 
"Онда ми је рекао да није мислио тако, већ да је мислио да треба да се установи систем по коме бисмо ишли на изборе", пренео је даље свој разговор са Дачићем Николић додајући да му је на то одговорио "систем постоји - ви из Владе на четири, а ја на пет година".
 
"Једино ако ви или народ нисте задовољни можете да идете на изборе, а ја само ако народ није задовољан", поручио је Николић даље Дачићу. 
 
Николић је подсетио да је распустио Народну Скупштину када је Дачић као премијер рекао да није задовољан својим радом, те додао да је од њега зависило хоће ли бити ванредних избора.
 
У случају председника, подсетио је Николић, расписивање избора зависи од самог председника и његовог понашања.
 
Наиме, Скупштина треба најпре да процени да ли је повредио Устав, па то мора да потврди Уставни суд јер је он последња инстанца, указао је Николић.
 
"Ја нисам повредио Устав и сматрам да одлично вршим своју функцију", навео је Николић додајући да изузев критика на његов изглед нико не може имати примедбу на то како обавља дужност.
 
Николић је рекао да широм света представља Србију, идеје које влада заступа, и враћа се са сазнањем да нас изузетно цене, што је, каже, доказ шта је Србија урадила у протекле две и по године.
 
Нагласио је да постоји утврђени систем по којем треба ићи на изборе, а то је да се председници бирају сваких пет година, а скупштина четири.
 
"По угледу на претходнике требало би непрестано да будем у медијима, да водим странку, разговарам о постављењима", рекао је Николић додајући да се "по председнику познаје држава".
 
"Потребан нови анекс Бриселског споразума"
 
Томислав Николић је рекао ће због најаве Приштине о формирању војске бити потребан нови анекс Бриселског споразума.
 
Николић је истакао да је пре четири месеца наговестио Европској унији питање формирања такозване војске Косова.
 
"Они су ми одговорили да се ради о косовским одбрамбеним снагама, и ја сам питао од кога се бране. Такође сам рекао да, ако се праве такве снаге, то треба учинити и на северу. Што у њима, по узору на договор о полицији, не би било договора о саставу који одговара становништву", упитао је Николић.
 
Председник је рекао да ће бити неопходан нови анекс Бриселског споразума, нагласивши да ће то бити тема даљих разговора и да је суштина да Срби на северу добију своју војску, ако већ Приштина прави своју.
 
Такође је нагласио да постоје јасне гаранције да такозвана војска Косова, која ће бити формирана за две или три године, никада неће крочити на север Косова.
 
Николић је додао да Србија неће признати независност Косова и да се припрема да ту суштинску аутономију Косова и Метохије регулише законом, на шта је у обавези Уставом, а дозвољено јој је међународним правом по Резолуцији 1244.
 
"ЕУ има своје услове и ми, или смо спремни да их испунимо или не. Европа нас неће ако би поставила тај последњи услов који се тиче државне територије", рекао је председник Србије.
 
Што се Бриселског споразума тиче, Николић је оценио да је много тога дефинисано и да је на дневном реду правосуђе, за које мисли да ће бити тешко наћи заједничко решење.
 
"Мој став је да српска заједница у основном степену мора да има суд који ће да суди српској заједници. Предлог је да ту буде помешано седам општина - три са већински албанским и четири са већински српским становништвом, и мислим да то није добро, и да на том решењу нећемо моћи да изградимо добре односе. То је помало увлачење северног Косова у приштинску администрацију, што сигурно није по вољи људи на северу", нагласио је председник.
 
Николић је истакао да Србија неће признати независност Косова ни ако то буде тражила ЕУ, и да је то став председника, али и владе, те додао да ће нова влада, када буде конституисана, о томе да се засигурно изјасни.
 
Истовремено је рекао да никада неће одустати ни од референдума као начина одлучивања, и то не само о Космету, већ и чланству у НАТО.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).