tan2014-10-21_132851811_0.jpg

Вести

21.10.2014. - 15:06

Да се никад не понови

KРAГУJEВAЦ - У крагуjевачким Шумарицама, краj споменика "Пето три" данас jе одржана традиционална антиратна манифестациjа Велики школски час, у знак сећања на стрељање ђака, професора и грађана Kрагуjевца у Другом светском рату, коме jе присуствовао председник Србиjе Tомислав Николић.

"Kолико год година да прође од стрељања, сваки пут када jе Велики школски час као да се тог часа трагедиjа дешава", рекао jе Николић новинарима после музичко сценског приказа у Шумарицама.

Николић jе истакао да му jе драго што одавању помена страљанима присуствуjе велики броj деце коjа су дошла да сазнаjу истину и нашу тешку прошлост.

Mанифестациjом Велики школски час, Kрагуjевац и Србиjа ове године свету шаљу поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовоj околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу коjима су били и ђаци и професори Гимназиjе.

На Великом школском часу, београдски и крагуjевачки глумци извели су музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма коjе су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Kрагуjевцу у Другом светском рату.
Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три децениjе на Великом школском часу, приредио jе крагуjевачки књижевник Видосав Стевановић.

Великом школском часу присуствовали су и венце краj споменика "Пето три" положили поред председника Николића и представници Скупштине Србиjе, Владе Србиjе, амбасадори Немачке, Русиjе, Белорусиjе, Словачке и Палестине, представници Воjске Србиjе, верских заjедница, делегациjе 14 градова побратима Kрагуjевца, као и ученици и професори Прве крагуjевачке гимназиjе.
Mанифестациjи су присуствовали броjни грађани, међу коjима и потомци стрељаних.

Немачке окупационе снаге стрељале су 20. и 21. октобра 1941. године више хиљада цивила у знак одмазде и таj догађаj се сматра jедним од наjтрагичниjих коjи се догодио на тлу Републике Србиjе у Другом светском рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено jе да jе у Kрагуjевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да jе стрељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима - ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили.
Mеђу стрељанима jе било 270 деце, од коjих jе наjмлађи имао 11 година.

Oд 2011. године, 21. октобар jе и државни празник, а за Kрагуjевац jе и посебан датум коjи се обележава броjним манифестациjа током октобра.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.