AS1_4519.jpg

Вести

19.04.2013. - 12:04

Дани српско-арапско-афричког пријатељства

Председник Србије Томислав Николић отворио у Земуну културну манифестацију Дани српско-арапско-афричког пријатељства, поручивши да Србију са земљама тог света повезује једнаки слободарски систем вредности, а са некима и заједничка историја у оквиру Покрета несврстаних.

 

Србију са афричким и арапским земљама повезује слободарски систем вредности а са многима и заједничка историја у оквиру покрета несврстаних, изјавио је председник Србије Томислав николић отварајући Дане српско-арапско-афричког пријатељства у Земуну.

 

Из обраћања Томислава Николића

 

Николић је на Земунском кеју, отварајући изложбу фотографија и рукотворина из арапских и афричкх земаља, рекао да ће настојати да пријатељство које лично осећа према тим државама пренесе на већину грађана Србије.

 

"Моје пријатељство према арапским и афричким земљама потиче из времена мог раног детињства и неће се угасити са мном. Пренео сам га на своје синове, а покушаћу да га у овом мандату пренесем и на већину грађана Србије", рекао је Николић обраћајући се дипломатама више арапских и афричких држава и окупљеним Београђанима.

 

Николић је позвао Београђане да не пропусте ниједан од девет дана манифестације, истакавши да је, за разлику од виртуалног упознавања страних култура, директан контакт са њима драгоцени део те авантуре који путовања посредствм интернета не могу дочарати.

 

"Сва виртуална путовања не могу дочарати мирисе земље, укус њених јела и пића, успостављање пријатељстава, и зато је лично искуство немерљиви, драгоцени део авантуре у коју нас виртуална путовања не могу повести", рекао је Николић.

 

Председник општине Земун Бранислав Простран рекао је да се нада да ће ова манифестација постати традиционална, јер је Земун је кроз читаву своју историју био стециште различитих култура о чему сведоче бројни културни и историјски споменици.

 

"И данас у Земуну живе грађани различитих вероисповести негујући доброкомшијске односе, схватајући да су разлике предност а не мана", рекао је Простран.

 

На различитим локацијама до 26. априла, низом програма биће представљена културна баштина 14 земаља Блиског истока и Африке: Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Ирака, Конга, Кувајта, Либана, Либије, Марока, Нигерије, Палестине, Сирије и Туниса.

 

Свечано отварање манифестације предвиђено је за 20. април на Летњој позорници, код ресторана "Венеција", где ће се земље учеснице представити културно-уметничким програмом.

 

Два дана касније биће отворен Парк пријатељства на Кеју ослобођења, у близини спомен обележја "Стара железничка станица Земун".

 

Програм Дана српско-арапско-афричког пријатељства обухвата и пројекције филмова земаља учесница.

Фото: Вечерње Новости

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).