tan2014-11-20_155640593_2.jpg

Вести

20.11.2014. - 20:27

Дужност Србије да се уклапа у правила ЕУ

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је свима у ЕУ апсолутно јасно да Србија жели да буде члан Уније и да ће стрпљиво учестовати у процесу преговора и решавати проблеме. Много је посла пред Србијом, поручује комесар за источно суседство и политику проширења Јоханес Хан.

Председник Николић и комесар Јоханес Хан
Хан: Конструктивна улога Србије у региону

Јоханес Хан похвалио је конструктивну улогу Србије у региону и одговорност коју је показала приликом посете албанског премијера Едија Раме Београду.

"Нарочито поздрављам одговорност Србије током посете албанског премијера Раме и водећу улогу у организовању конференције шест земаља Западног Балкана", истакао је европски дипломата.

Председник напомиње да је Србија искрено ушла у преговоре, веома тешке по свим поглављима.

"Ми можемо да мислимо да би то можда требало другачије али улазимо у уређену заједницу народа и наша дужност је да се у то уклапамо", рекао је Николић.

Пред Србијом ће бити услови које треба да испуни како би постала чланица, пре тога услове да отвори поглавља и ми ћемо стрпљиво, али с нескривеном жељом учествовати у преговори и решавати проблеме", подвукао је Николић.

"Хан нас охрабрује да учинимо све што је у нашој моћи. Имаћемо подршку ЕК, појединачну подршку многих чланица ЕУ", нагласио је председник Србије.

Николић је поновио да наша земља у овом тренутку неће уводити санкције Русији, али је нагласио да чланство у ЕУ подразумева обавезу спровођења заједничке спољне политике.

"Ја сам од Хана чуо оно што и ви - да Србија није члан ЕУ, да је самостална у вођењу спољне политике, али да би чланство у ЕУ подразумевало обавезу спорвођења заједничке спољне политике", рекао је Николић после сусрета са комесаром за источно суседство и политику проширења Јоханесом Ханом.

Како је нагласио, Србија "данас, ових часова, ових година сигурно неће увести санкције Русији".

Хан је истакао да је Србија слободна и да за сада нема притисака да се у потпуности усклади са европском спољном политиком.

Изразио је и задовољство што је поново у Београду и нагласио да овом посетом жели да укаже на то колику важност Европа придаје приступању Србије ЕУ.

"Са задовољством одајем признање на професионализму и посвећености које је Србија показала у процесу приступних преговора. Импресиониран сам великим напретком који је Србија остварила у скоријој прошлости на путу ка чланству у ЕУ", рекао је аустријски дипломата.

ЕК поздравља економске реформе и континуирану пажњу посвећену владавини права, борби против организованог криминала и реформи државне управе, навео је Хан.

Повољна инвестициона клима, према његовим речима, захтева напоре у борби против корупције, успостављање поуздане владавине права и транспарентне процесе одлучивања.

"Свакако, много посла је пред нама и Србија треба да настави да спроводи реформе јер ће темпо преговора зависити од напретка у тим областима и од процеса нормализације односа са Приштином", рекао је Хан.

Поводом извештавања медија према којима међу 27 чланица ЕУ постоји консензус о отварању првог поглавља, с чиме се не слаже једино Немачка, Хану је постављено питање да ли би Берлин могао да се убеди у наредним седмицама да промени тај став.

"Најбоље убеђивање је спровођење оног што је договорено и онда можемо да наставимо и отворимо поглавља", одговорио је европски комесар.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).