Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Вести

29.12.2021. - 22:28

Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је вечерас годишњу конференцију за медије у оквиру које је, поред представљања планова развоја Србије за 2022. годину, најавио и нове инвестиционе и развојне пројекте.

Председник Вучић је своју годишњу конференцију за медије почео темом која, како је рекао, јесте најважнија за нашу земљу, а то је будућност, односно деца и млади. 
 
„Дуго сам размишљао како да започнем ово обраћање које треба да сублимира све оно што смо урадили у 2021. години, да пружи хоризонте развоја за 2022. годину и предстојеће године. Размишљао сам да ли да почнемо са коначном проценом БДП-а, о платама, пензијама, инфраструктурним пројектима. Одлучио сам се за неки другачији приступ - да почнемо да говоримо о ономе што је најважније у нашој земљи, а то је наша будућност - деца и млади“, рекао је председник Вучић на почетку свог обраћања. Он је истакао да су сви, бринући се о животима оних који имају одређене болести, пре свега наших старијих, очева, мајки, дека и бака, заборавили на младе људе, основце, средњошколце, студенте, на младе који су завршили школовање. 
 
Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће млади, од 16 до непуних 30 година, 1. фебруара 2022. године добити једнократну помоћ државе од 100 евра и да је то знак пажње према њима. Он је подсетио да ће од јануара бити већа давања за мајке за рођење првог детета - оне ће једнократно добити 300.000 динара, а све породице које добију друго или треће дете примиће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара. За друго дете остаје месечна помоћ од 10.000 динара наредне две године, а за треће дете месечна помоћ у наредних 10 година. Новина је и право на новчана средства за изградњу и куповину стана или куће - уредбом Владе биће омогућено да мајка детета добије од државе 10 до 50 одсто вредности објекта на поклон. 
 
"Зашто смо везали све за мајку? Мајке су увек одговорније, мајке су те које ће на најбољи начин да штите интерес детета", рекао је председник Вучић. Он је најавио и додатне измене Кривичног законика и других закона којима се уводе још снажније превентивне мере у борби против насиља над женама. Такође, сагледава се, како је рекао, на који начин да се изборимо са вршњачким насиљем. Он је најавио и помоћ од 10.000 динара за све здравствене раднике од 15. јануара 2022. године, као и помоћ пензионерима од 20.000 динара. 
 
"То је укупно око три милиона људи који ће добити финансијску помоћ", рекао је председник Вучић. Он је истакао да Србија годину завршава са стопом јавног дуга од 56,9 одсто опште државе у односу на бруто друштвени производ, односно 57,5 у односу на консолидовану државу, када се додају и локалне самоуправе. 
 
Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Стопа јавног дуга је испод нивоа који смо очекивали, захваљујући и уштедама које смо постигли. Да нисмо имали проблема у енергетском сектору у децембру, тада би стопа била и за нијансу нижа. То довољно говори колико смо на домаћински и одговоран начин поступали", истакао је председник Вучић и навео да је, што се тиче раста БДП-а, коначна флеш процена, која може да се разликује до 0,1 одсто, да 2021. годину завршавамо са стопом раста од 7,5 одсто. Он је нагласио да је Србија de facto, после Ирске, земља са највишом стопом раста у Европи, рачунајући ову и прошлу годину. 
 
"Не постоји шанса да нас неко стигне. Такав плус нико неће имати и то је велики успех грађана Србије“, рекао је председник Вучић и додао да је ове године у Србији отворено 18 нових фабрика, уз планиране инвестиције од укупно 760 милиона евра, за укупно 11.680 радних места. 
 
"У последњих шест месеци положено је и шест камена темељаца за планиране инвестиције од 221 милиона евра, а које ће омогућити отварање 1.540 нових радних места", казао је председник и навео да је највећи раст индустрија имала у сектору рударства. 
 
Председник Вучић је навео да Србија до 2025. године треба да дође до просечне плате од 900 евра и додао да ће плате и пензије да се увећају постепено и без ризика по макроекономску стабилност. Он је најавио да ће улагања у капиталне инвестиције до 2025. године износити 14 милијарди евра, од чега девет милијарди за саобраћај, милијарду за водовод и канализацију, а 700 милилона евра за младе, 600 милиона евра за здравство, 600 милиона евра за образовање и дигитализацију, а 500 за инфраструктуру у култури и туризму, 500 за енергетику, вероватно и милијарду, 500 милиона евра за развој спортске инфраструктуре, а 300 за инфраструктуру у пољопривреди. Како је додао, до 2030. године биће много више инфраструктурних радова, укупно 37 до 38 милијарди евра улагања, рачунајући са ових 14 милијарди. Он је изразио очекивање да ће извоз ИТ сектора до 2030. године бити око 10 милијарди евра. 
 
„Прилив по основу директних страних инвестиција до 20. децембра био је 3,611 милијарди евра, што значи да ћемо бити на нивоу рекордне 2019. године и да је то 60 одсто страних инвестиција на Западном Балкану“, истакао је председник и навео да су девизне резерве крајем новембра износиле 16,5 милијарди евра бруто или 13,9 милијарде нето и у првих 11 месеци су повећане за готово три милијарде евра, углавном куповином девиза на тржишту. Он је додао да злата у девизним резервама има 37,3 тоне. 
 
Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник се осврнуо и на миграције, те истакао да је нето ефекат миграција данас, у Србији, 92.300 више људи који су се вратили у нашу земљу у односу на октобар прошле године. 
 
Председник Вучић је, говорећи о предстојећем референдуму о правосуђу, позвао грађане да учествују, напомињући да он није ни политички ни партијски. 
 
"Мислим да је важан за будућност земље, јер морамо да кажемо хоћемо ли заиста да имамо независно правосуђе и самостално тужилаштво, што нисмо добили реформама 2009. године. Напротив, безброј проблема смо добили, који се и данас виде на сваком месту. Неретко су људи незадовољни и мисле да је држава крива. Зато треба изместити правосуђе и тужилаштво из свих државних органа", објаснио је председник Вучић и истакао да ће независно правосуђе да доведе до више инвестиција, јер ће инвеститори бити сигурнији у правни поредак, као и да ће знати да њихов положај не зависи од власти, већ од поштовања закона. 
 
Председник Вучић је нагласио да су мир и стабилност циљ Србије у тренутним условима, у условима енергетске несигурности, разноврсних ратних поклича и убрзаних наоружавања и додао да је жеља Србије да се обезбеди наставак просперитета и да се води активна, а не пасивна политика. 
 
Годишња конференција за медије председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Зато смо донели важне одлуке у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Верујем да ће ово бити година значајних одлука у тој иницијативи и означити прикључење неких других са Западног Балкана, јер непорециво је колики значај има за сваки народ", рекао је председник Вучић. Он је вечерас поручио грађанима Србије да само заједно и уједињени заиста можемо све, да волимо и да се боримо за Србију, те изразио уверење да ће наредна година бити година у којој ће Србија успети да из иностранства врати оне који тамо сада раде. 
 
"Јер, замислите, сви они што раде у некој другој земљи доприносе економијама тих земаља, као и својим породицама. Али, има ли ишта лепше од тога да доприносе својим породицама и расту и напретку своје земље? Ово је мој позив њима да се врате у земљу, а ми ћемо гледати да им свим подстицајима то и омогућимо", рекао је председник Вучић. 
 
Председник је, у поруци нацији, истакао да верује да ћемо у наредној години поразити корона вирус и, како је навео, на најубедљивији начин показати којом брзином Србија може да иде напред. 
 
„Желим свима добро здравље, напредак и лични успех", поручио је председник Вучић и пожелео срећну Нову годину свим грађанима.  
 
Београд, 29. децембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).