Иницијатива за сарадњу "Open Balkan"

Вести

04.11.2021. - 13:07

Иницијатива за сарадњу "Open Balkan"

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је данас у Палати Србија председника Владе Републике Албаније Едија Раму и заменика председника Владе Републике Северне Македоније задуженог за европска питања Николу Димитрова, са којима је имао више састанака у оквиру иницијативе за сарадњу под називом Open Balkan
Тројица званичника разговарали су са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније, након чега су се састали и са представницима Атлантског савета.

Иницијатива за сарадњу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Драго ми је због оволиког интересовања привредника, али и медија за иницијативу Open Balkan. То потврђује да је наша одлука да сарађујемо у оквиру ове иницијативе била исправна. Установили смо да су сви људи из наших бизнис заједница уз овај пројекат и виде огромне користи које могу да имају. Овим снажимо наше економије, омогућавамо бољи живот грађанима, али и нашим привредницима да раде неупоредиво боље. Open Balkan је изузетна иницијатива, која прави разлику и која је направљена због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села. Морамо да се боримо за више стопе раста, за бржи развој и морамо да радимо све што можемо да омогућимо нашим људима да направе бржи напредак", истакао је председник Вучић у свом обраћању након трилатералног састанка са албанским премијером Рамом и замеником председника Владе Републике Северне Македоније Димитровом, са којима је разговарао о заједничким пројектима и даљем развоју односа земаља у региону. Он је пренео да је на састанку договорено и формирање Имплементационог савета чији ће задатак бити да координира договорено, јер је закључено да многе ствари које су постигнуте на политичком нивоу нису увек биле спровођене на терену. 
 
Иницијатива за сарадњу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да је договорен несметан транзит између земаља, да би се омогућили бржи раст и виша стопа развоја, јер све три државе заостају за развијеним земљама и најавио да ће крајем децембра у Тирани бити одржан наредни састанак на којем ће бити потписан и Меморандум о разумевају по питању радних дозвола, јер је то једини начин да се радници задрже у региону. 
 
"Фрустрирани смо када не урадимо и не спроведемо оно што је договорено на политичком нивоу и зато ће сада морати да се сакупе све агенције и инспекције како би ова идеја победила и како би сви могли да иду напред. Сви привредници подржавају ову иницијативу и само траже брже резултате, активност и да се не зауставимо само на политичким деклерацијама", рекао је председник Вучић. 
 
Иницијатива за сарадњу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Републике Албаније Еди Рама изјавио је да су у фокусу иницијативе привредници, пољопривредници, дистрибутери, радници, студенти и академски грађани. Он је истакао да је суштина иницијативе како да наше економије и тржишта заједно расту, пошто појединачно остају мала, као и како да цео регион има већи прилив директних страних инвестиција. 
 
"Може да се види шта је урадила Србија, коју узимам као пример јер је заиста направила велики искорак у привлачењу диркених страних улагања", рекао је албански премијер и додао да ће на наредном састанку у Тирани сви договори бити претворени у "конкретне резултате". Он је поручио и да би требало да се предузму заједнички кораци за приближавање региона Европској унији. 
 
Иницијатива за сарадњу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

  
 
Заменик председника Владе Републике Северне Македоније Никола Димитров истакао је да је регионална сарадња мудар, прави и европски избор, као и да је солидарност основ за будућу интеграцију, што значи да морамо да се бринемо једни о другима као што се бринемо о самима себи. 
 
"Иницијатива је усмерена на то да градимо солидарност тако што ћемо успоставити јединствено тржиште, то је транзиција ка зеленој економији, али и да једни другима помажемо када се суочавамо са катастрофама", рекао је Димитров и додао да би велики бенефит био да се елиминишу трговинске препреке. Он је навео и да сматра неопходним да што више сарађујемо у региону, како бисмо пред ЕУ били убедљивији у ставу да нећемо да донесемо нерешене  проблеме.
 
Београд, 04. новембар 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).