nikolic.jpg

Вести

01.02.2016. - 00:00

Интервју председника Николића за новине Капитaл

Председник Србије Томислав Николић рекао је у Адис Абеби да су преговори Србије са Косовом и са ЕУ у веома деликатној ситуацији, као и да је признање Косова као независне државе послужило као модел онима који су формирали Исламску државу.

„Ситуација у вези са Косовом је веома  сложена. Ми смо у доброј вери и жељи да помогнемо, отворили преговоре са Косовом на највишем нивоу. Тешко је преговарати са Косовом, кад они тврде да су створили независну државу и кад се то обавља у ЕУ, чије су главне чланице признале независност Косова”, рекао је Николић у интервјуу етиопском часопису Капитол.
Николић, који присуствује самиту Афричке уније, подсетио је да је у Бриселу постигнут договор Београда и Приштине, који сада треба применити.
„Ми смо постигли споразум у Бриселу који би сада требало применити на терену. Представници Косова су спремни да примене све што њима даје више овлашћења. Нису спремни да примене оно што су се договорили за српску националну заједницу, а то је посебност у оквиру Косова. Чак су се позвали са свој Уставни суд који каже да то не може да се испуни, тако да су преговори са Косовом у веома деликатној ситуацији”, рекао је председник Србије.
Он је оценио да су преговори Београда и ЕУ такође у деликатној ситуацији.
„Наши преговори са ЕУ су такође у веома деликатној ситауцији и то због преговора са Косовом. Ми смо обавезни да се договоримо са Косовом пре него што уђемо у ЕУ, а тај договор ће бити јако тешко могућ, јер Србија никада неће да призна независност Косова. Али, може да призна посебност”, нагласио је Николић.
 
 
Николић је напоменуо да је признавање Косова, односно такве, назови државе, створене тероризмом у оквиру своје државе, послужило онима који су формирали такозвану Исламску државу као модел, као образац, по коме и они једног дана очекују да их неко и призна.
Додаје да сви можемо да будемо сведоци тога да чак и тзв. Исламску државу неке државе у свету признају и сматра да би то било брже да нису почели са тероризмом широм света.
 
 
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.