Конференција за медије у Нишу

Вести

30.09.2021. - 14:43

Конференција за медије у Нишу

Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је данас конференцију за медије у Официрском дому у Нишу и саопштио да је у Бриселу пoстигнут договор о деескалацији ситуације на северу Kосова и Метохије.

"Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и смтарам да је важан за нашу страну", рекао је председник Вучић. Он је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу сагласиле да се јединице РОСУ повуку са административних прелаза Јариње и Брњак, симултано са уклањањем барикада, да KФОР своје снаге постави на ове прелазе и пре саме имплементације споразума, где ће остати око две недеље како би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. 
 
Председник Вучић је навео да је, под тачком 2, договорено да се од 4. октобра успостави режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу. 
 
Конференција за медије у Нишу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То сматрам великим успехом наше стране", истакао је председник Вучић и додао да је, у тачки 3, договорено формирање Радне групе коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, а која ће тражити  трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси. 
 
"Први састанак ће се одржати 21. октобра, а у року од шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалога“, рекао је председник Вучић и нагласио да је најважније то што ће следећа тема бити Заједница српских општина. 
 
Конференција за медије у Нишу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„За нас је важан одлазак наоружаних припадника албанских специјалних јединица, РОСУ јединица, и оклопних возила са севера Косова и Метохије. Уз то, важно је и да ће ЕУ да инсистира на томе да се говори о Заједници српских општина, као и да признају да није поштован Бриселски споразум у случају Ивана Тодосијевића. Верујем да је ово био један добар показатељ да се у будућности такве акције Албанаца или неће догађати или ће наилазити на још снажнији отпор српског становништва. Повратак KФОР-а у складу са резолуцијом 1244, показује да је могуће остварити додатне гаранције за безбедност и сигурност српског становништва на Kосову и Метохији. Нема више скидања таблица и пробних таблица РKС, нити наплате било чега, посебно нема скидања KМ таблица нити прогањања Срба који их поседују. Одбранили смо право на слободу кретања, проток људи, роба, животних намирница и очуван је мир! За Србију је важно да разговарамо, да направимо однос који није однос непријатељства. Задовољан сам нашим трудом, ангажманом и оним што смо постигли. Реаговали смо као држава на озбиљан, одговоран и паметан начин. Показали смо да ћемо увек да будемо уз наш народ и то је данас свима јасно“, поручио је председник Вучић.
 
Ниш,
30. септембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).