15.01.2018

Конференција за штампу поводом званичне посете делегације Јапана

Председник Србије Александар Вучић назвао је данашњу посету јапанског премијера историјском прекретницом и посетом од кључног значаја за унапређење билатералних односа, те навео да је јапанском премијеру Шинзо Абеу пренео да се нада унапређењу односа, посебно економских.

Фото Танјуг, Димитрије Голл

„Велика је част и задовољство да у Београду и Србији поздравимо господина Абеа, премијера владе пријатељског Јапана и званичника тако високог ранга, који је први посетио Србију након тридесет једну годину", рекао је председник Вучић на прес конференцији коју је одржао заједно са јапанским премијером.
„Разговори су били отворени, конструктивни и пријатељски", навео је председник Вучић те додао да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагање него у Србији.

„Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, пре свега на глобалној сцени, али још више о питањима наших међусобних односа, где очекујемо унапређење пре свега на економском плану", рекао је председник Вучић и додао да је Абеу поновио ставове Србије, које је изнео и у УН, а који се односе на потребу неугрожавања Јапана нуклераним оружјем и изразио уверење Србије да ће се сви спорови у том смислу мирно решавати у складу с међународним прописима.
Уз захвалност Јапану за сву помоћ у време елементарних непогода, посебно за време катастрофалних поплава 2014, председник Вучић је поновио позив јапанским инвеститорима да у већем броју дођу и уложе у Србију.

„Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана", поручио је данас премијер Јапана Шинзо Абе и најавио да ће Јапан активно помагати европске интеграције Србије и региона.
Абе је оценио да је састанак са председником Србије нови почетак пријатељства између две државе и да ће снажно ојачати јапанско-српски односи у политичким, економским, културним и другим сферама.

Јапански премијер је рекао да му је изузетно драго што је у посети Србију у време Српске нове године, као и да му је драго што по први пут као премијер борави у Србији и што је имао значајан разговор са српским председником, који, приметио је Абе, „Веома добро познаје Јапан".

Премијер Абе је рекао да је предложио српском председнику иницијативу за сарадњу Јапана са земљама Западног Балкана за шта је председник Вучић дао снажну подршку.
Он је рекао и да Јапан подржава и активно ће помагати евроинтеграције Србије и региона. „Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана", указао је Абе и подвукао да су и због тога односи са Србијом веома важни.