27.09.2012

Нисам саговорник за односе са Косовом као државом

ЊУЈОРК/БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић одбацио је могућност да полазна основа будућег дијалога на високом нивоу са Приштином буде споразум о добросуседским односима са Косовом. 

 

"Госпођа Ештон зна да у мени нема саговорника за добре односе са Косовом као државом. Она има у мени саговорника за добар живот на Косову, за мир и безбедност, за инвестиције, али не за то да једног дана будемо добри суседи и мислим да то грађани Србије добро знају и да су ме због тога бирали," рекао је Николић у изјави РТС-у из Њујорка.

Председник Србије је уједно политичаре у земљи замолио да не иступају са својим идејама и идејама политичких снага, попут изјава о подели и суседским односима док се у Београду не постигне консензус о програму који се жели спровести на Косову. 

На питање шта конкретно значе директни разговори са Приштином на највишем нивоу, које Београд предлаже и ко би били прихватљиви саговорници са друге стране, Николић је рекао да висок ниво значи да руководство у земљи "неће моћи да се крије иза договора који постигну чиновници", а да је за њега лично неприхватљив као саговорник Хашим Тачи због сумње да је учествовао у злочинима над косовским Србима.
"Високи ниво по мени значи да нико неће да се крије иза договора који постижу чиновници, то значи да се договара влада, председник, скупштина и српски народ." 

Напомињући да ће о представницима Приштине одлучивати албанска страна он је подсетио да је с друге стране "јасно рекао да не жели да седне за сто са Тачијем, све док постоји одговорна сумња да је он директно уцествовао у злочинима над Србима" и док међународна истрага евентуално не покаже да то није тачно. 

Изузев тога, "битно је да то буде неко ко има њихово поверње и ко је спреман на компромис пошто једнострано ресење више не постоји," рекао је Николић. 
"Нити ја могу да будем председник у Приштини нити председник КИМ може било шта да одлучи у Косовској Митровици", додао је он.

Николић, који се данас састао са Генералним секретаром НАТО Андерсом Фогом Расмусеном каже да је Расмусену пренео да било какав покушај Приштине да евентуално спроведе своје надлежности на северу Косова не би био добро прихваћен у Србији и да НАТО треба да буде статусно неутралан.
"Рекао сам да Срби и други неалбанци добро знају да им је НАТО једина застита и да је недопустиво да се НАТО и Срби међусобно сукобљавају зато што рецимо НАТО зели да Албанцима помогне да створе границу према КиМ о којој се нисмо договорил." 

Николић је уједно генералном сектетару рекао да је Србија, која је чланица Партнерства за мир, отворена за сваку сарадњу са НАТО изузев чланства.
"Мислим да улазимо у нову фазу односа са НАТО и покушаћу да убедим наше људе на северу КиМ да обезбедимо то партнерство са НАТО, пошто, искрено, Србија нема могућности да заштити своје грађане на северу КиМ, а НАТО то може," закључио је Николић.

 

Танјуг