Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Вести

24.03.2022. - 23:21

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији и рекао да је пре 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, нељудски напад на једну малу земљу, која тешко да је некоме нешто скривила, и која никога није напала.

„Та мала земља и њен велики народ хтели су само да буду свој на своме и да чувају своја огњишта. Њих 19 најсилнијих су своју храброст, бахатост, осионост и ароганцију хтели да покажу на једном малом слободарском народу. Није им било довољно оно што су годинама чинили и пре тога, већ су се свом својом машинеријом острвили да убију и душу, дух и срце тог непокореног народа. 
 
Кад кажу да су бранили мир и свет, што нису добили зелено светло од тог света, од Уједињених нација и Савета безбедности? 
 
Силеџије су тукле једног и када је тај један пао, када су му деца уплакана пала на земљу, наставили су да га шутирају. 
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
И после тога, сваке године тражите од нас да клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте тукли нашу децу? Да бисмо историјски разумели све своје грешке и оправданост тога што се вас 19 јаких, најјачих, силних, најсилнијих, моћних и најмоћнијих иживљавало на једној малој земљи и на једном великом и поноситом народу? 
 
Нећемо да клечимо и нећемо да молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада вам нећемо заборавити оно што сте овој земљи и народу урадили. 
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Погодили су овде 2 436 кућа, само у Рашком округу, 1 220 стамбених јединица, у згаришта претворили 12 школа, 7 здравствених јединица, 24 привредна објекта и 2 вртића. Називали су то колатералном штетом. 
 
Данас се навршава 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу. Поновићу, агресије на нашу земљу. Поновићу, агресије на нашу земљу, све оно што су нам бранили да кажемо годинама и деценијама, а што више никада нећемо да кријемо, агресије на једну суверену државу, оснивача Уједињених нација и без одлуке Уједињених нација. А данас, драги народе, не сећају се тога. И кад се сете, боље да се не сете. Кад се сете, онда видите да то нису баш случајно направили, да није била нека грешка, како смо се надали све ово време. Видите да су то планирали и да су задовољни тиме што су урадили. Моја молба за њих је: пустите нас бар тог, 24. марта, један дан у години, пустите нас да бар тај један дан жалимо за хиљадама људи које сте убили. Пустите нас да бар тај један дан можемо да чујемо вашу тишину. Ућутите на тај један, једини дан! Не вређајте наше жртве! Покажите поштовање према једном слободном и слободарском народу! 
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Наша је обавеза да градимо културу сећања. И нисам ја заслужан за то, више су заслужни људи из Републике Српске и председник Додик, али и сви остали. Заједно смо у томе. И никада више нећемо бити раздвојени по том питању. Увек ћемо бити заједно у сећању на трагедију нашег народа и на дивне ствари које су се дешавале у нашој историји, зато што смо један народ. Можемо да живимо у колико хоћете држава, никада нећемо бити народ који ћете моћи да раздвојите. Увек ћемо да говоримо истим, српским језиком и да користимо наше најлепше српско, ћириличко писмо. 
 
Никада нећемо дати српску слободу и српско срце никада нећете моћи да сломите!  
 
Тешки су дани пред нама. Све што могу, а молио сам управо за овакве речи и благослов од Његове светости, и све што будемо могли, из свег срца, из дубине душе, због будућности нашег народа и наше деце, даћемо све да сачувамо мир. Они који мисле да ће да нам убијају и протерују народ, такође морају да знају да се то неће догодити. Неће се догодити, јер Србија није више ни џак нити канта за ударање и Србија ће чувати своју слободу једнако снажно као и свој мир“, поручио је председник Вучић, на Тргу српских ратника у Краљеву, додајући да нема веће вредности од живота деце и замолио све, широм света, да чувају животе својих генерација и да прекину конфликте. 
 
Краљево,
24. март 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).