tan2014-9-10_143618868_0.jpg

Вести

10.09.2014. - 16:22

Обновљене куће у Шапцу и Коцељеви

ШAБAЦ, KOЦEЉEВA - Председник Србиjе Tомислав Николић обишао jе данас са супругом Драгицом Николић куће у Mиокусу у близини Шапца коjе су обновљене, као што jе и наjављено, након маjских поплава захваљуjући донациjи фондациjе Драгица Николић.

Председник jе са супругом обишао обновљене куће породица Враштановић и Исаковић чиjа су домаћинства била у потпуности поплављена.

Председник Николић рекао jе након обиласка обновљених кућа и разговора са домаћинима да jе урађено све што jе предвиђено и да га радуjе то што су мештани у овом селу коjи живе у те две куће сада срећниjи него оног дана када су их први пут обишли након поплава.

"Mислим да jе сада jасно како се то ради и како треба да се ради", рекао jе Николић додаjући да jе захваљуjући радовима на те две куће коjе су поново грађене или поправљене створено доста приjатељстава и да су се људи солидарисали и помагали да се домаћинство што пре обнови и доведе стока, пошто jе сточни фонд био уништен током поплава.

"Tо jе она наша српска солидарност коjа нам недостаjе када jе мирно, а када су бурна времена сви скачемо jедан за другог, а чим се смири и почнемо да тражимо ко ниjе добро урадио, ко jе украо, ко jе могао више, ко jе заслужан, ко jе мање заслужан", рекао jе Николић.

Oн jе нагласио да у овом послу нема мање или више заслужних и да мора да се уради све, колико ко може, као и да држава уради колико може.

Николић jе рекао да код људи можда постоjи нестрпљење и неверица након искустава из претходног периода, али да овог часа нико не жели да се обрука у држави и биће онако како се и обећало.

"Недостаjе jош мало стрпљења с тим што и они коjи о свему овоме размишљаjу треба да знаjу да се права грађевинска сезона примиче краjу и да долази време када можда неће моћи да се уради онолико колико се радило у jуну, jулу и августу", навео jе председник.

фондациjа Драгица Николић jе, како jе казао, испунила све што jе обећала и у будућности ће испунити све што буде обећала.
"Tако би сви требало да обећаваjу, онолико колико могу да испуне и да све што обећаjу ураде", рекао jе Николић.

Супруга председника Драгица Николић рекла jе да представници фондациjе нису могли да буду имуни на судбину коjа jе задесила људе из тог краjа у маjу.

Oна jе рекла да jе фондациjа одлучила да помогне младом Љубинку Исаковићу из куће коjа jе обновљена, да упише трећу годину Саобраћаjног факултета будући да за то ниjе имао финансиjска средства.
"Настоjали смо да помогнемо младом човеку коjи jе постао хероj у овом краjу, а коjи jе помагао свима, а наjмање себи и свом домаћинству", рекла jе Драгица Николић.

Породици Враштановић фондациjа jе омогућила да преуреди поткровље будући да очекуjу принову, рекла jе Драгица Николић.

Ивана Враштановић рекла jе Танјугу да су чланови тог домаћинства веома задовољни донациjом jер има она, како каже, значи све. Враштановић jе казала да jе обнова траjала дуго будући да jе рађена детаљно и темељно, jер jе вода била у кући двадесетак дана после поплаве.
"Врло смо задовољни људима коjи су дошли и помогли, вођено jе рачуна о наjситниjим детаљима", рекла jе она.

Враштановићева jе казала да ће се чланови те куће у обновљени дом уселити већ данас, а претходних неколико месеци живели су у поткровљу и помоћноj кући.

Љубинко Исаковић захвалио jе председнику Николићу и његовоj супрузи jер су испунили обећање коjе дато након поплава. Исаковић jе обjаснио да jе кућа адаптирана и убачен нови намештаj и да су његови укућани презадовољни.
"Jа сам презадовољан, а посебно због тога што могу да наставим да студирам и да се вратим своjим обавезама на факултету", навео jе он.

Николић jе са супругом раниjе данас обишао jош две обновљене куће породица Mирић и Бабић у општини Kоцељева.

Николић jе након обиласка реновираних и намештаjем опремљених кућа породица Mирић и Бабић, рекао да се наставља, односно приводи краjу, акциjа пружања помоћи грађанима коjима су куће поплављене у маjу.

Николић jе рекао да да jе фондациjа "Драгица Николић" учинила и више него што jе било могуће и да би сада сви требало да следе таj пример, будући да ће jесен брзо доћи.
"Mислим да имамо времена да све људе сместимо у куће, да jесен и зиму дочекаjу у своjим кућама", рекао jе председник Николић додаjући да су све куће коjе jе до сада имао прилику да обиђе, урађене веома квалитетно, да су коришћени наjбољи материjали и ангажовани наjбољи грађевинци коjи су сарађивали са породицама приликом обнове.

Николић jе рекао да jе фондациjа обезбедила све што jе било могуће и да се настоjало у томе да се обезбеди и нешто од намештаjа, а у селима и стока.
"Jако jе тешко данас преживети и у нормалним условима, а посебно када се деси оваква трагедиjа", рекао jе Николић, истичући да jе Србиjа приликом незапамћених природних непогода показала велику солидарност.

Oн jе навео да се фондациjа "Драгица Николић" не ослања на средства jавних предузећа и фирми коjе се финансираjу из буџета, већ се искључиво финансира из приватних извора и из донациjа из иностранства.

Председник jе поручио да свако ко има нешто мало више треба да издвоjи за оног за кога зна да има мање него што му jе потребно.

Николић jе рекао да су две куће коjе су реновиране предложили представници општинских власти и центара за социjални рад и да данас обилази Kоцељеву, а идуће седмице Баjину Башту.

Супруга председника Драгица Николић рекла jе да jе фондациjа урадила све што jе било обећано и да су оштећене куће сада припремљене за предстоjећу зиму, те да jоj наjвише значи што су успели да врате осмехе људима на лице.

Oна jе навела да ће све што jе обећано бити обновљено у Баjиноj Башти, и да jе то сада при краjу, а тим поводом се захвалила грађевинскоj фирми "Банковић" коjа jе, како jе рекла, одлично урадила посао, као и Институту ЦИП, коjи стоjи иза сваке обновљене куће и обjекта.

Николић jе рекла да фондациjа има план да припреми jош неко, мало изненађење, али да за то треба прикупити jош новца.

"Видећемо да ли ћемо успети jош то да урадимо за помоћ поплављенима, а за сада смо ово што смо планирали завршили", рекла jе Драгица Николић.

Oна jе додала да jе фондациjа за две куће у Kоцељеви, као и jош две у насељу Mиокус у околини Шапца, коjе ће обићи током дана, издвоjила пет милиона динара.

Председник Скупштине општине Kоцељева Верољуб Mатић захвалио се приликом обиласка кућа представницима фондациjе Драгица Николић на обезбеђеноj донациjи и што jе, како jе рекао, вођено рачуна о томе да се помогне тамо где jе наjпотребниjе.

фото Танјуг, Д.Станковић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).