tan2018-4-25_19852963_0.jpg

Вести

26.04.2018. - 09:44

Обраћање председника ЕС Доналда Туска

Обраћање председника Европског савета Доналда Туска након сусрета са председником Републике Србије Александром Вучићем:

„Задовољство ми је да сам поново у Београду и захвалан сам председнику Вучићу на гостопримству, као и увек.
 
И као и увек, морао сам посебно добро да се припремим за посету Србији, зато што знам да сте у политици креативни као што је Никола Тесла био у науци, ефикасни као што је Новак Ђоковић у тенису и - кад год то желите - шармантни као кад се заигра ваше коло.
 
Главни разлог моје посете је припрема за Самит ЕУ-Западни Балкан, који ће у мају 2017. бити одржан у Софији, тако да сам дошао с јасном поруком:
 
Европска унија јесте и хоће да остане најпоузданији партнер Србије и читавог региона Западног Балкана. На нашем самиту у Софији, потврдићемо нашу спремност да наставимо да радимо на европској перспективи региона.
 
Данас нећу понављати све слогане о предностима наше заједничке сарадње. Баш као и ви, не волим пропаганду. Знам и да мрзите кад вам неко каже шта да радите. Много пута сте у историји доказали да сте чврсти, тврдоглави и независни. Ви и само ви одлучујете о својој судбини и знам да нећете допустити да се то промени. Као Пољак рођен и одрастао у комунизму, добро се сећам како смо се дивили вашој храбрости. Припадали смо истом политичком блоку, али ви сте успели да остварите далеко већу политичку независност. У мојој генерацији још живи легенда о вашем херојском и успешном отпору током Другог светског рата. Као Пољак, знам врло добро о чему говорим. Од тог доба, чак и Немци знају да је боље бити на вашој страни него не. Данас је читавом свету јасно да о будућности Србије неће одлучивати ни Москва, ни Вашингтон, као ни Анкара, ни Брисел. Одлучиваће само Београд. Као Пољак и убеђени Европљанин желим да вам кажем да је Европска унија управо место на коме нико никоме ништа не намеће. Изградили смо ту заједницу како нико никада своју независност не би платио својом крвљу.
 
Зато вреди посматрати ЕУ као пројекат са стратешком димензијом. Заједно можемо готово све да постигнемо: просперитет, највише стандарде јавног живота, трајну демократију са владавином закона и слободом говора, безбедност и, изнад свега, узајамно поштовање и очување националног идентитета.
 
Стојим овде поред свог пријатеља и вашег председника, Александра Вучића, Србина од крви и меса. Мислим да је немогуће наћи већег Србина од њега. Моји разговори са њим о нашој сарадњи и нашем заједничком европском путу увек су велики изазов. У њему препознајем сродну душу, и сâм сам некада био фудбалски навијач увек спреман да се борим за част свог клуба. Обојица знамо да у животу и политици понекад морате да се борите без оклевања. Али знамо и да су диjалог и напор за међусобним разумевањем бољи од сукоба.
 
Александар Вучић је живи доказ да можете у исто време бити велики патриота и рационални прагматичар. Нисам сигуран да ли знате да је он заправо покретач амбициозне визије економске интеграције овог региона већ сада, не чекајући финале процеса приступања. Захваљујући његовој визији и одлучности, самит у Софији биће посвећен и јачању наше привредне сарадње.
 
Европа је већ сада највећи инвеститор, највећи донатор и највећи трговински партнер региона. Преко 60% српске трговине одвија се са Европском унијом и преко 60% директних страних инвестиција у Србију долазе из Европске уније. Ипак, хтели бисмо да у будућности још продубимо наше економске везе. Стога ће самит у Софији имати за циљ да знатно увећа конективност између Европске уније и региона Западног Балкана. Ми хоћемо да оснажимо сарадњу тамо где ће она бити од највеће добробити за све. То подразумева инвестирање у путеве, железнице и олакшане прелазе на границама, или летове на небу, као што је то био случај са уговором који је управо потписан са ЕИБ-ом. Али то подразумева и више студентских и културних размена и, на крају, смањивање трошкова за роминг.
Током нашег састанка, разговарали смо о ситуацији на Западном Балкану. Хтео бих да захвалим председнику Вучићу на његовом личном залагању за диjалог са Приштином. Знам да је ово тешко питање с великим емотивним набојем. Али, то је уједно и стратешки избор који ће се на крају исплатити.
 
Дозволите ми да за крај цитирам једног од ваших славних писаца, Борислава Пекића, који је свој живот посветио европским вредностима демократије и слободе и који је пре 30 година написао чланак под називом "Жеља за Европом", у коме је рекао: "Желим да историја Србије буде и њена будућност, а не само патриотско сећање." Од тада су Србија и регион прошли кроз тешка времена. Сада је време да заједно радимо на будућности у којој ће Србија наћи своје природно место као саставни део уједињене Европе.“
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).