tan2018-12-3_185231729_0.jpg

Вести

03.12.2018. - 20:39

Обраћање председника Републике Србије 03.12.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности и поручио да економско стање Србије никада није било боље, али и да су одлуке Албанаца показале да они никада нису желели компромис са Србијом.

"У првих 10 месеци 2018. године забележен је раст БДП, а инвестиције су више у односу на рекордне прошлогодишње. Први пут ћемо се по директним страним инвестицијама приближити 3 милијарде евра. Истовремено, стопа незапослености је на најнижем нивоу у претходних 30 година и у трећем кварталу износи 11,3 одсто. Она се мери у складу са подацима Евростата. Такође, број запослених  је највећи у последњих 30 година и износи 49,2 одсто или 2,929 милиона људи заједно са сезонским радницима, што је историјски максимум. Јавни дуг је 56,1 одсто БДП, колико је био на крају 2012. године.  Верујемо да ће већ  1. јануара бити између 47 и 48,5 одсто. Суфицит у буџету износи 67,4 милијарде динара, а требало је да буде дефицит од 3,9 милијарди, тако да је бољи резултат за око 71,3 милијарде динара или 600 милиона евра.  Смањени су на 6,4 одсто ненаплативи кредити, што је историјски минимум. Такође, туризам бележи раст у првих 10 месеци од 11,3 одсто у односу на исти период прошле године. То је све резултат тешких реформи које смо спровели. Србија иде сигурним кораком напред“, објаснио је председник Вучић и додао да се додатно побољшање тек очекује.

Председник  Вучић је рекао да су из Приштине стигле  две лоше вести за грађане Србије –  да ће укинути таксе кад Србија призна независност Косова и најаву да ће Приштина 14. децембра формирати војску.

"Желе да формирају војску Косова, супротно сопственом уставу, договорима са НАТО-ом, супротно ,бар јавно, прокламованим жељама великих сила. То доводи наш регион у до сада највиши степен опасности и ти потези су не само неодговорни, не могу да кажем неозбиљни јер су врло озбиљни, него страховито неодговорни. Не желим да изговорим чак ни шта је њихова намера и жеља, плашим се да све нас доводе пред свршен чин", навео је председник Вучић и истакао да је Србија радила на смиривању тензија и била спремна да учествује у проналажењу решења.

„Они то нису желели. Европски комесар Јоханес  Хан им је пренео недвосмислену поруку данас, али они су рекли да ће укинути таксе када Србије призна независност Косова. То се неће десити и са Србијом се тако не разговара“, рекао је председник Вучић.

„Сутра  ћу се консултовати са светским лидерима и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо захтевати седницу Савета безбедности. Не очекујемо ништа, али желимо да укажемо свету размере катастрофе која предстоји ако неко Приштину не заустави у најкраћем могућем року“, најавио је председник Србије и додао да Србији остаје да се бори за мир и да покаже свету  шта је права намера такозваног Косова.

„Поносан сам на наше студенте, поносан на жене, на све. Моја порука нашем народу јесте да остану мирни и сталожени и да на хистерију Приштине не реагују. Ваша Србија ће бити уз вас, али вас молим да се, на било који начин, не понашамо као Приштина. Наше је да покушавамо да уразумимо, али то не значи да ћемо било коме  дозволити гажење српских људи и српског поноса. Ово понављам по ко зна који пут, да би свима било јасно“, поручио је председник Вучић и нагласио да је цела његова политика била да сачувамо наше националне интересе, да будемо поносни и достојанствени људи, да не будемо унижавани као држава а да сачувамо мир.

„Наше је да говоримо истину и да се трудимо да се она чује. Да показујемо да разумом и озбиљним приступом  хоћемо да решавамо ствари, али молим грађане Србије да се уједине у подршци нашем народу на Косову и Метохији и да свако, колико може, то покуша. Желим да захвалим свима који су пробали и који се и даље труде да помоћ стигне народу“, рекао  је председник Вучић у свом обраћању.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).