Обраћање председника Републике Србије

Вести

12.03.2020. - 22:14

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас нацији, поводом изузетно сложене ситуације у којој се Србија данас налази, јер први пут после много деценија истовремено имамо утицај једне тешке и велике болести и заразе која је погодила свет и нашу земљу, суочавамо се са тешком мигрантском кризом, као и кризом са ценама нафте.

Председник Вучић је поручио да се са изазовом који је поставио корона вирус треба изборити организовано и солидарно. Он је истакао  да ће од сутра бити формирана два кризна штаба – један, који ће се бавити здравственом ситуацијом, а други ће бити задужен за отклањање последица по економију.
 
"Цео свет се налази у комплексној ситуацији. Ово је глобална несрећа. Све то говори о кризи са којом се суочавамо и коју ћемо морати да пребродимо у месецима који су пред нама. Ми смо се припремали претходних година, кроз обнове клиника, болница, здравствених установа. Много новца смо уложили и спремније дочекали ове изазове него највећи број земаља. Ми, за разлику од неких малих земаља, спроводимо тестове. Имамо 1.008 респиратора данас, а за 20 дана имаћемо још 500 респиратора. Имамо свега довољно. Важна нам је ваша подршка", истакао је председник Вучић и навео да ће бити и више случајева инфекције и обољења. Oн је поручио да је потребно да, као друштво, имао много више дисциплине и да грађани много више верују државним органима у овој ситуацији.
 
Председник Вучић је нагласио да предстоје две врсте битки поводом заразе корона вирусом у којима морамо да победимо, уз оцену да је најважније да слушамо струку, а не политичаре и медије.
 
"Једна је битка за очување здравља наших људи, а пре свега најстаријих, који су и најугрожнији, али који су најдисциплинованији и најодговорнији. Њих корона вирус погађа најбрже и, нажалост, најефикасније", рекао је председник Вучић и нагласио да је зато важно да донесемо све могуће мере у складу са оним шта каже струка. Он је додао да је друга битка отклањање последица овакве кризе по нашу привреду и економију, да се не сме десити да нас сачека нова рецесија.
 
Председник Вучић је истакао да је важно да у борби са корона вирусом искористимо најбоље искуство других земаља. Он је навео да поједини траже да се затворе школе, али да стручњаци кажу да не треба и да ни Словенија није затворила школе, ни Хрватска, ни Велика Британија.
 
"Најлакше је да затворимо све, али треба поставити питање како ћемо да живимо и ко ће да ради.  Правовремено ћемо вас извештавати и нећемо од вас крити ни тешке последице, а биће их и мораћемо зајаднички да прођемо кроз њих ", објаснио је председник Вучић и затражио од грађана дисциплину, одговорност и поштовање и поверење у државу. Он је истакао да морамо, пре свега, да се ослонимо на себе и додао да смо и до сада показали да то умемо да радимо и да умемо и можемо да постигнемо и боље резултате од оних које имају успешније економије од наше.
 
Председник Вучић је најавио ће од 1. априла свим здравственим радницима бити повећане плате за 10 одсто, како би се очувала мотивација људи који се у овим околностима херојски боре, а доживљавају страшне притиске, неки чак и претње. Он је најавио да ће јавност на дневном нивоу бити упозната са свим новим мерама које се предузимају и да ће моћи да се види колико смо сазрели као земља.
 
"Хвала вам што добро разумете шта је то што држава ради. Ово је светски процес и светска мука. Борићемо се на најјачи и најжешћи начин да сачувамо сваког човека, сваку главу у Србији. Молим вас за поверење и рационално понашање. И корона вирус ће проћи, а Србија мора да живи и опстане и после њега. Све можемо да пребродимо само ако будемо јединствени. Молим вас да верујете својој држави", рекао је председник Вучић и позвао све на солидарност, озбиљност и љубав према Србији.
 
Београд, 12. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).