Обраћање председника Републике Србије

Вести

24.11.2021. - 12:09

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и представио нове демографске мере и друге пројекте за унапређење живота грађана, док је посебну пажњу посветио разговорима о Косову и Метохији, посети Руској Федерацији, питањима енергетике и инфраструктуре, као и другим важним економским и политичким темама.

Обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник Србије Алекасандар Вучић најавио је данас да ће од 1. јануара све мајке које које роде прво дете убудуће добијати 300.000 уместо 100.000 динара помоћи, али да ће бити усвојене и бројне друге мере за подстицање рађања. Председник је указао да ће ова помоћ бити додељена из републичког буџета, док ће град Београд и многи други градови наставити да дају и своју помоћ породиљама.
 
Председник Вучић је нагласио да ће изменом Закона о породици посебно бити регулисано и питање студенткиња и студената који желе да се остваре као родитељи и додао да ће у склопу нових демографских мера држава бесповратно давати учешће за станове младим брачним паровима, док ће одређене мере бити усвојене и за рађање другог и трећег детета.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

Говорећи о Косову и Метохији, председник је нагласио да је Србија увек спремна за разговоре са Приштином, да жели да разговара о Заједници српских општина и енергетици, „како би се направило макар минимално поверење и како се не би понављале ситуације од пре месец дана“. Председник је посебно истакао да Београд не жели да прихвати тезу да је на било који начин одговоран што нема разговора са Приштином.
 
Председник је додао да ће по повратку из Руске Федерације писати свим шефовима држава и влада, јер на жељу Аљбина Куртија о уједињењу Косова и Албаније нико није реаговао, што је на јучерашњем састанку пренео и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославу Лајчаку.
 
„Моје питање ће бити по ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србији све забрањено“, поручио је председник Вучић и додао да ће у писму такође поставити питање какве би реакције биле ако би такве неодговорне изјаве дошле из Београда.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

Председник Вучић је најавио и да ће се сутра у Сочију састати са председником Руске Федерације, Владимиром Путином, са којим ће разговарати о кључним економским и политичким питањима и додао да ће и тај сусрет, као и сви претходни, бити од изузетног значаја за нашу земљу.
 
„Русија је нама четврти трговински партнер и верујем да имамо много простора за увећање размене са Руском Федерацијом. Завршили смо много преговора са руским партнерима, усагласили смо стратешки програм сарадње до 2026. године у различитим областима економског развоја и трговинске размене“, истакао је председник Вучић и додао да ће посебна тема током разговора са председником Путином бити цена гаса за Србију.
 
"За нас је гас кључно питање: ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона метара кубних, а имали смо пре и 261 милион", рекао је председник и додао да ће наша земља имати директан губитак од 600 милиона евра годишње уколико цена гаса из Русије буде 500 долара по 1.000 кубних метара, чиме би оперативни трошкови компанија постали већи, што би утицало на инфлацију и додатно повећање цене електричне енергије.
 
„Могу да кажем да ћу да се борим за интересе наше земље и да молим председника Путина да нам изађе у сусрет“, поручио је председник Вучић.
 
Говорећи о бројним заједничким пројектима са Руском Федерацијом, председник је посебно истакао договор у вези са првом фазом изградње Центра за радиофармацију у вредности од 15 милиона евра, као и о преузимању Петрохемије од стране НИС-а, што је оценио као велику и важну вест за раднике ове компаније.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

У склопу теме везане за инвестиције, као и текуће и предстојеће пројекте, председник Вучић је посебно нагласио да су у последња два дана у Србији започете две инвестиције вредне више од пет милијарди евра, истакавши да ће прве две линије метроа бити завршене за осам година, уз трошкове од 4,5 милијарди евра, док ће за железничку пругу за велике брзине од Новог Сада до Суботице бити утрошено 1,16 милијарди евра.
 
Председник је истакао пројекат метроа у Београду и додао да ће он бити један од најмодернијих у Европи, те да ће захваљујући њему стандард да порасте за 20 до 50 одсто. Председник је посебно нагласио да је метро значајан не само за Београд, већ и за целу Србију, будући да ће управо ова инвестиција повећати раст земље и обезбедити грађанима веће плате и пензије.
 
Говорећи о железничкој инфраструктури, председник је подсетио да ће у јануару 2022. године бити завршени тестови линије Београд - Нови Сад и да би у фебруару могла да стартује комерцијална линија.
 
Председник Вучић је истакао да се тренутно ради на изградњи 10 ауто-путева и саобраћајница, што се не ради ни у једној земљи у Европи и додао да се ради на Фрушкогорском корисору, аутопуту до Бијељине, брзој саобраћајници уз Дунав, Моравском коридору, путу Ниш - Плочник који је важан за Топлицу и Србе на Косову и Метохији.
 
„Надам се да ћемо до краја године потписати уговор за изградњу пута Пожега - Бољаре преко Ивањице. То је од кључног значаја“, поручио је председник Вучић и најавио да ће пре краја године почети и радови на изградњи Националног стадиона у Сурчину, који ће бити лепши од Алијанс арене у Минхену.
 
“То је прави развојни пројекат за тај део општине Сурчин, али и за целу Србију", рекао је председник и најавио да ће држава ускоро уплатити додатна средства бројним спортским клубовима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).