Обраћање председника Републике Србије

Вести

08.12.2021. - 22:24

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом актуелних протеста и компаније Rio Tinto, као и Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи и саопштио које одлуке је донео у вези са законима, а у складу са својим овлашћењима.

Председник Вучић је рекао да предлаже Влади Републике Србије да не доноси нови Закон о експропријацији, већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса. Он је додао да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, али да предлаже Влади да донесе измене закона којима ће се прихватити замерке Венецијанске комисије. 
 
Председник Вучић је навео да је донео и потписао Одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног Закона о експропријацији на основу члана 113. став 1. Устава Републике Србије, и члана 19. став 1. Законa о председнику Републике. 
 
"Под један да враћам Народној скупштини Закон о експропријацији и под два Одлуку доставити Скупштини одмах", навео је председник током обраћања јавности. 
 
"Посебно проблематични, од самог почетка, су рокови који се дају сопственику непокретности – земљишта, куће, било које непокретности – да мора да прихвати одлуке Управе прихода, рокови за жалбу који су били ужасно кратки, 5+3 дана и тиме сте исцрпли све могућности", навео је председник Вучић и изнео критику што закон није ишао на јавну расправу. 
 
"Није било јавне расправе уз чудно објашњење, објашњење - ковид је. Ма немојте? Сви додају, измишљају о бројевима људи на својим скуповима, од владајуће партије до опозиционих, али им тад ковид није проблем, а за јавну расправу је проблем", рекао је председник Вучић и додао да се о Закону о експропријацији консултовао са свим правним стручњацима до чијих му је мишљења стало. 
 
"У закону сам нашао још ствари које нису добре, видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да преузимају одређене надлежности где не треба да их буде. Није њихова намера била било шта са Rio Tintom, већ да брже и лакше реше проблем", казао је председник Вучић и нагласио да је претходних година много уложено у железничку и путну инфраструктуру, много више него претходних деценија. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Постојала је потреба у Влади Србије да се све то додатно убрза, јер увек и свуда имамо проблема. Не можете да урадите ниједан ауто-пут јер нема довољно камена, а сви би волели да имају ауто-пут, па вам један објекат омета изградњу ауто-пута Прељина-Пожега четири месеца. Жеља људи у власти била је да се то промени, зато смо предложили Закон о експропријацији. Поносан сам на све постигнуте резулате, али знам да смо могли и двоструко више да није било аљкавости и непосвећености наших људи, али и различитих биркократских проблема. Увек се тражио динар више од државе", навео је председник Вучић. Он је појаснио да на основу члана 19 Закона о председнику, председник Републике Србије може да врати закон у скупштинску процедуру, ако закон није у складу са Уставом Републике Србије, или је у супротности са међународно потврђеним уговорима, ако није поштована процедура, или ако закон не уређује област на одговарајући начин, те навео да се на овај последњи разлог и позвао, истичући проблем рокова. 
 
Председник Вучић је додао да су му то, као ваљан разлог, потврдили и професори Правног факултета, и то у писаној форми. Он је истакао да тек након његове одлуке Влада Републике Србије може да врати закон Народној скупштини. 
 
"Они вечерас могу да донесу одлуку којом ће повући закон, а не пре моје одлуке", критиковао је председник Вучић данашњи потез Владе, али и објаснио да је у питању грешка службеника Владе, а не противуставно деловање Владе Србије. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, јер у њему нема ништа што је противуставно. 
 
"Он је у складу са прописима ЕУ. Венецијанска комисија га је одобрила", рекао је председник Вучић и додао да је та комисија ипак имала "политичко-демагошку примедбу"  што постоји такса од 30 динара за народну иницијативу, као и то што референдум о истом питању не може да се понови у наредне две године. Коментаришући те замерке, председник Вучић је навео да ће се то изменити, да се такса неће наплаћивати, а да ће рок за референдум о истом питању бити померен на четири године. 
 
Председник Вучић је истакао да су сви испостављени захтеви грађана испуњени, додајући да ће они који имају политичке захтеве подршку моћи да траже на изборима, 3. априла следеће године. 
 
"Ово је излазак у сусрет грађанима и људима у Србији, који су се уплашили да неко нешто ради против њихових интереса. Не пада нам на памет да радимо било шта против њих, све што смо изградили, изградили смо заједнички, земљу која је сада десет пута просперитетнија", поручио је председник Вучић. Он је нагласио да "у екологији морамо бити шампиони" и указао су укупна улагања у ту област од 2017. године до данас 562 милиона евра, док су у периоду од 2007. године до 2012. године износила 226 милиона евра. 
 
Председник Вучић је навео и да је предвиђена изградња 6.100 километара нове канализационе мреже - и фекалне и кишне канализације, као и да се ради на изградњи постројења за пречишћавање воде на 211 локација у 110 јединица локалне самоуправе. Такође, рекао је да се ради на решавању питања комуналног отпада. Он је најавио и да ће бити основан посебан зелени фонд за западну Србију. 
 
"По налогу грађана, који ће имати већину у органима фонда, представници министарства биће у мањини у односу на грађане, 10 милиона евра од 1. јануара имаће да троше на најважније еколошке пројекте, део Колубарског, део Мачваноског и највећи део Златиборског округа", истакао је председник Вучић. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Говорећи о протестима и блокадама путева широм Србије током протеклог викенда, председник Вучић је рекао да велику штету нашој земљи наноси заузимање ауто-путева. 
 
"Демонстрирајте где хоћете, али ово није потребно имиџу наше земље. Посебно сам поносан што нису коришћени водени топови, што полиција није хапсила, што нема слика каквих има у најдемократскијим земљама света и што смо заузимање ауто-путева пропратили нереаговањем полиције", истакао је председник Вучић и нагласио да је демократија крхка и да мора да се гаји, да никада не сме да се понови случај Ранка Панића. 
 
"Зато мислим да је важно да градимо демократију, зидамо институције", рекао је председник Вучић и упутио извињење оним грађанима који су трпели терор неодговорних људи и "онима који су добијали батине на противзаконито организованим протестима". Он је истакао да је изашао у сусрет захтевима народа, иако замерке о референдуму "немају никаквог посебног смисла". 
 
"Моја је жеља да нам ауто-путеви буду слободни", поручио је председник Вучић.
 
Београд,
08. децембар 2021. године 
 
 
У ПРИЛОГУ ЈЕ ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ВРАЋАЊУ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ИЗГЛАСАНОГ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).