Обраћање председника Републике Србије на састанку Генералне скупштине УН поводом обележавања 75. годишњице Уједињених нација

Вести

23.09.2020. - 23:46

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 75. заседања Генералне скупштине УН

"Екселенције,
 
годишњица од оснивања Уједињених нација и потписивања Повеље УН, представља значајан јубилеј за читаво човечанство.
 
Република Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН.
 
Суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости, су принципи чија актуелност никада није нити сме бити доведена у питање.
 
Крупне промене на међународном плану које је донео 21. век, само јачају потребу за стриктним поштовањем Повеље Уједињених нација и њених свима познатих основних принципа.
 
У овој години великих јубилеја уједно обележавамо и 75. годишњицу завршетка Другог светског рата. Као представник државе и народа који је поднео огромна страдања и жртве у борби против нацизма и фашизма, желим да поручим да смо сви заједно дужни да чувамо сећање и извучемо поуке из тог најразорнијег сукоба у новијој историји, као и да се заједнички супротставимо било каквом покушају релативизације стравичних злочина из Другог светског рата. Само уз помоћ научених лекција из горке прошлости можемо изградити нову, светлију визију будућности.
 
Република Србија ни по својој територији ни по својој популацији не спада у ред великих држава.
 
Зато је за нас Генерална скупштина Уједињених нација место од највећег значаја, место где и мали имају право и могућност да слободно изнесу своје ставове, и да их аргументовано бране. 
 
 
Управо из тог разлога сматрам за велику част могућност да вам се данас обратим у име Републике Србије, државе која је чврсто привржена политици мира и просперитета целокупног човечанства. 
 
Дебата коју данас водимо у виртуелном формату сама по себи довољно говори о ситуацији у којој се данашњи свет налази и потврда је да морамо учинити све да очувамо и ојачамо Уједињене нације и Генералну скупштину, као најважнији форум у којем се могу чути мишљења свих држава чланица о најважнијим темама од глобалног значаја. 
 
Тема овогодишње генералне дебате подсећа нас на значај мултилатерализма као темељног принципа на којем почивају Уједињене нације. Чврсто смо уверени да се само заједничким деловањем, међусобним усаглашавањем и уважавањем могу наћи одговори у суочавању са глобалним изазовима као што је актуелна пандемија заразне болести КОВИД-19.
 
Пандемија је додатно нагласила потребу за блиском и интензивном међународном сарадњом, при чему УН и њене специјализоване агенције и организације попут Светске здравствене организације имају незамењиву улогу у организованом одговору на новонастале изазове који нису само здравствене природе, већ имају и социјално-економску, политичку и безбедносну димензију.
 
Пандемија КОВИД - 19 снажно потврђује потребу и нужност  постојања и јачања улоге Уједињених нација.   Релевантност овог форума никада не сме бити доведена у питање.
 
Чврсто смо уверени да се само узајамном сарадњом, усаглашавањем ставова и међусобним уважавањем може наћи глобални одговор у суочавању са овом модерном пошасти.
 
Уједињене нације какве су нам потребне, како данас, тако и у будућности, морају бити прилагођене новонасталим околностима и спремне за заједнички одговор на изазове савременог доба.
 
У том смислу, постојећа ситуација је прилика коју треба да искористимо за унапређење система међународне координације и подршке.
 
Управо на том плану Уједињене нације морају имати кључну улогу и зато треба континуирано да радимо на прилагођавању, јачању и унапређењу ефикасности система Уједињених нација, јер је то најбољи пут ка пуном остварењу идеје мултилатерализма.
 
Новонастала реалност у свету представља још један доказ да савремени изазови не познају границе држава.
 
Србија се и сама суочава са проблемима у борби против ове болести, која је изазвала тектонске промене у свету и примила је помоћ пријатељских држава када јој је то било најпотребније, на чему им овом приликом још једном захваљујемо.
 
Такође желим да се захвалим нашим европским партнерима, нашим кинеским пријатељима, као и нашим руским пријатељима.
 
Исто тако, показали смо солидарност и пружили помоћ другим државама и наставићемо да пружамо помоћ онима којима је то најпотребније у овим тешким тренуцима.
 
Овом приликом изражавамо велику захвалност на помоћи и подршци коју су Уједињене нације и Светска здравствена организација пружиле Влади Републике Србије у борби против пандемије.
 
Са друге стране, и поред већ упућене финансијске помоћи за јачање одговора здравствених система на КОВИД-19, наставићемо да пружамо подршку Светској здравственој организацији, као и Савезу за иновативне спремности за епидемију (ЦЕПИ) као водећем актеру на пољу вакцинације.
 
Иако је пандемија уздрмала и најјаче светске економије, морам да нагласим да је Србија успела одржи стабилан буџет, као и комплетан фискални и монетарни систем који је у потпуности припремљен да издржи мере помоћи привреди отворен је за потенцијалне инвестиционе планове.
 
Уложили смо велике напоре како бисмо помогли опстанак наше економије, превасходно захваљујући дисциплинованом и одговорном вођењу јавних финансија. Упркос ефектима кризе, Србија је забележила одличне резултате на економском плану у прва два квартала ове године и имамо јаке разлоге да верујемо да ћемо до краја године остати међу најстабилнијим економијама у Европи.  
 
Ми нисмо богата земља, али желим да кажем да нисмо ни сиромашна, те да се надамо да ћемо до краја ове године имати највећу стопу раста у читавој Европи. До сада, односно у првих пест месеци ове године, постали смо прва земља тј. земља са највећом стопом раста, а надам се да ћемо бити у стању да наставимо тим путем.
 
Драги пријатељи,
 
Пуноправно чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет Републике Србије. Међутим, наш европски пут не искључује опредељеност за развој сарадње и продубљивање односа са државама свих региона. Негујемо партнерске односе са државама Запада, укључујући све интензивнију сарадњу са САД, али истовремено се поносимо изванредним односима са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином. И као што сви можете да видите, ми то не кријемо, већ смо изузетно поносни на наша пријатељства. Сарадња са пријатељским афричким, азијско-пацифичким и јужноамеричким земљама, такође је у фокусу нашег спољнополитичког деловања.
 
Такође, унапређење регионалне сарадње представља темељно полазиште наше спољне политике и верујемо да смо се у односима са суседима показали као одговоран и поуздан партнер. Посвећени смо очувању регионалне стабилности и интензивирању сарадње у свим областима, будући да то доприноси процесу помирења, ближем повезивању и развоју и служи на добробит грађана целог региона. Свесни смо озбиљности и сложености проблема у односима са неким од наших суседа и опредељени смо да их решавамо искључиво дијалогом, узимајући у обзир интересе свих заинтересованих страна.
 
У том контексту, Србија настоји да посебан акценат стави на развој економске сарадње, сматрајући да овакав приступ може допринети подизању међусобног поверења, а тиме и лакшем решавању отворених питања.
 
Водећи се управо потребом унапређења економске сарадње и стварања повољније инвестиционе климе у региону западног Балкана, на јесен 2019. године сам заједно са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, покренуо иницијативу усмерену на олакшавање слободе кретања људи, робе, услуга и капитала, као и на много ближу сарадњу између наше три земље.
 
Желим да напоменем да је иницијатива отворена и за друге заинтересоване стране Западног Балкана и овом приликом их позивам да јој се прикључе, будући да је њен смисао да у пуној мери буде инклузивна за све у нашем региону.
 
Верујемо да је европска перспектива региона била и остала значајан подстицај за неопходне реформске процесе и унапређење сарадње. Сматрамо да без пуне интеграције Западног Балкана у ЕУ, заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун и уверени смо да је политика проширења  у интересу не само грађана Западног Балкана, већ и Европске уније.
 
Драго ми је и што је и у овом тешком периоду изазваном пандемијом КОВИД-19  показан веома висок ниво узајамне солидарности у региону, што је у значајној мери резултат управо конструктивног и проактивног односа који је Србија претходних година градила са суседима.  Интензивно смо сарађивали са државама региона како везано за евакуацију грађана, тако и по питању упућивања хуманитарне и медицинске помоћи, али и редовног снабдевања робом.
 
Корисном се показала одлука о успостављању „Зелених коридора“ у нашем региону, што је омогућило несметан транспорт помоћи, без застоја на граничним и административним прелазима.
 
Екселенције,
 
Познато вам је да се суочавамо са проблемом у погледу очувања територијалног интегритета Србије, односно напорима да се и поред свих препрека реши питање наше Аутономне покрајине Косова и Метохије. Управо је политика Србије за очување мира и стабилности, сарадње и  економског напретка о којој сам раније говорио, довољан подстрек да приступимо решавању овог дуготрајног проблема, у најбољем интересу и Срба и Албанаца.
 
На том путу, били смо и бићемо суочени са бројним притисцима, јер је Србија на раскршћу путева на којима се сударају различити политички интереси. Верујемо да ће после дугог и тешког дијалога моћи да се дође до решења, али будите уверени да Србија никада неће пристати на понижења.  За нас није прихватљиво било шта што није компромис.  А компромисом обе стране морају бити подједнако задовољне или незадовољне.
 
Недавна обнова дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ, након скоро две године застоја, свакако је први корак на том путу.
Такође, велики искорак на плану проналажења обострано прихватљивог решења за питање Косова и Метохије, представља и недавно потписивање споразума у Вашингтону о нормализацији економских односа, који укључује низ економских и инфраструктурних пројеката, што треба да омогући бољи живот свим грађанима у том делу наше земље и нашег региона.
 
Користим ову прилику да истакнем и похвалим веома конструктивну и важну улогу коју је у постизању споразума имала администрација председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, што је важан сигнал њене посвећености проналажењу трајног и одрживог решења за ово важно питање.
 
Дијалог Београда и ПИС у Приштини, који је настављен у Бриселу уз посредовање ЕУ, прави је пут за постизање одрживог договора две стране, али полазна тачка никако не може да буде за Србију понижавајућа и неприхватљива, a to je тзв. независност Косова.  
 
 
Упркос свему, верујемо да је договор између Срба и Албанаца кључ за стабилност региона. Република Србија остаје посвећена налажењу компромисног решења за питање Косова и да политиком мира и сарадње гради заједничку будућност.
 
Даме и господо,
 
Република Србија није посвећена само миру и безбедности, као и социјално-економском просперитету на националном и регионалном плану, већ је свесна значаја активног ангажмана у овим областима и на глобалном нивоу. Придајемо велики значај напорима УН на плану промоције и очувања мира и безбедности у свету и активно учествујемо у систему колективне безбедности.
 
Настављајући традицију учешћа Југославије у мировним операцијама УН, започету 1956. године, представници Србије активно су ангажовани у мировним мисијама УН и ЕУ. Са великим поносом истичемо да смо водећа земља у региону Западног Балкана и девета на листи евопских земаља са највећим доприносом војним и полицијским снагама у мисијама УН.
 
Такође, Србија ће наставити са пружањем доприноса у борби против тероризма кроз пуну имплементацију Глобалне стратегије УН за борбу против тероризма и релевантних резолуција СБ УН.
 
Усвајање Агенде одрживог развоја до 2030. године, као и Париског споразума о климатским променама, представља кључне кораке у суочавању са неким од највећих изазова данашњице – глобалном економском нестабилношћу, растућим друштвеним неједнакостима и последицама климатских промена.
 
Драги пријатељи,
 
Повеља Уједињених нација требало би да представља „Устав“ савремене међународне заједнице, збирку основних принципа и начела којима се регулишу међународни односи и процеси у међународној заједници и од којих се не сме одступати.
 
Нажалост, на самом крају 20. века, у мојој земљи смо били сведоци и жртве прибегавања једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и међународних механизама сарадње, али и самог међународног права.
 
Тадашња Савезна Република Југославија била је бомбардована без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, чиме је на најгрубљи начин прекршена Повеља УН.
 
Након тога, једностраним актом којим су привремене институције у Приштини прогласиле независност тзв. Косова, прекршена је резолуција СБ УН 1244 и озбиљно угрожена стабилност Републике Србије, али и читавог региона. Подсећам да је Република Србија у потпуности посвећена налажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије. Наша политика је одговорна, чинимо све да интереси нашег народа, али и регионалног мира и стабилности буду заштићени.
 
Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет и поштовање Резолуције СБ УН 1244, Република Србија истовремено брани и међународно право, Повељу УН, као и врховни ауторитет Савета безбедности.
 
Верујемо да је и у предстојећем периоду од суштинске важности даље јачање напора на очувању принципа на којима је пре 75 година формирана ова Организација. Уверени смо да је улога Уједињених нација у овим процесима била и остала незаменљива. Будите сигурни да ће Република Србија наставити да буде озбиљан и поуздан партнер у остваривању заједничких циљева, јачању сарадње у оквиру Уједињених нација и изградњи боље будућности за све нас.
 
Као што сам већ рекао, Република Србија ни по својој територији ни по броју становника не спада у ред великих држава. Али, својом културом и својим доприносом науци, наша земља убраја се у ред најразвијенијих нација. 
 
О нашим доприносима цивилизацији и општој добробити човечанства најбоље сведочи Унеско који са посебним пијететом истиче нашу средњевековну уметност и слободно могу рећи најзначајнијег човека 20. и 21. века, нашег научника Николу Теслу.  А временски распон од фреске Белог Анђела, прве слике која је са земље отишла у орбиту до Тесле, покрива период од ренесансе до наших савременика.
 
Србија је у својој тежњи за трајним миром и општим благостањем, себе обавезала на војну неутралност.  Са правом сматрамо да је то једна од најјачих порука мира која је са Балкана отишла ка свету.
 
Велика америчка уметница Исидора Данкан рекла је након Великог Рата: ''Насиље великих и моћних често се зна окренути против њих. Најбољи пример да се не треба иживљавати над малима јесте и пример малог српског народа који је ставио тачку на једну царевину, која је трајала скоро хиљаду година…''
 
Србија презире сваки вид насиља.  Србија жели мир и просперитет, и себи и целом човечанству. Србија жели мир за свој регион.
 
Хвала на пажњи и будите безбедни."
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).