tomislav_nikolic.jpg

Вести

27.11.2015. - 16:48

Обраћање председника Републике Србије на самиту Брдо – Бријуни

Говорићу на хрватском, бошњачком, црногорском, српском језику, разумеће га и пријатељи из Македоније и госпођа Јахјага са Косова и Метохије, па ево и господин Туск који је племенског порекла, као и ја словенског. Захваљујем представницима Хрватске и Словеније на организацији, као и председницима Туску и Фишеру, а посебно потпредседнику Бајдену на подршци нашим настојањима.

Господине Бајден, када сте рекли да нисте изабрани за председника САД, подстакли сте ме да Вам кажем да нисте били довољно упорни, ја сам изабран из петог пута, а тај мој избор довео је ...

Bajden: maybe we can talk later...
Nikolić: If it's not too late.

Идеја о директним разговорима са приштинском администрацијом као представником суштинске аутономије у оквиру Србије је моја. Идеја о разговору на највишем нивоу је моја. Можда ће ми то једног дана моји суграђани замерити, али ја сам дочекан као председник са великим неповерењем од свих овде присутних (неко је добацио – Тачно! ). Мислили су да је лаж оно што сам говорио, превише су се освртали на прошлост, а ја сам заиста успео, између осталог формирајући изванредну Владу Србије којој би Европска Унија требало да помогне. Пошто ће падати многе владе у Европи, ја бих волео да падне Влада Србије, најбоља Влада коју Србија има, посвећена ЕУ интеграцијама, да падне на питању да ли је њу Европа довољно подржала. Ми чекамо на отварање поглавља. Знате, од 35 поглавља, ако нам три отварате годишње, чекаћемо још десет година. Али, нама требају три поглавља, нама требају два до краја године, 32, 35, па онда идуће године 23, 24, па онда тамо 7, 10, 13 - како сте већ замислили, али треба неки подстрек давати владама које су посвећене ЕУ интеграцијама.
Ваше неповерење је било огромно, али данас Србија ужива велико поверење, толико, да данас нико не би ни предложио бомбардовање Србије, а камоли бомбардовао Србију. Са таквим неповерењем сам ја ушао у овај процес, мислио сам да од тога неће бити ништа. Данас морам да кажем да смо ми веома близу тога да се никада ни не посвађамо, мада, понекад неке изјаве појединаца угрозе, али не могу да поремете наше односе. Не слажемо се ми о појединим питањима ни данас, највише када је у питању Србија, и увек када имамо неки међународни скуп на коме се одлучује о Србији, пребројавајући гласове, ја све вас ставим на једну страну. Знам да ћете бити против онога што Србија заступа бранећи свој интерес. Ја поштујем жељу свих вас да искажете неки свој интерес, али ја очекујем да поштујете моју жељу да одбраним српски национални интерес, а наш национални интерес је да ми договарамо са приштинском администрацијом у Бриселу ко ће да чува српску културну баштину.
Ја сам искрено ушао у процес разговора Приштине и Београда, прва платформа за разговоре је моја. Веома верно испуњавамо све услове, а Приштина је стала на првом мало тежем кораку пред својим грађанима, као да је нама било лако да преговарамо са Приштином и сачувамо поверење грађана. Ми се не кријемо ни иза једне институције у Србији, и када председник Владе оде на преговоре у Брисел, то што преговори и договори, ми спроводимо, а посебно не питамо суд дан пошто је Европа парафирала са нама Споразум о придруживању, зато што искрено улазимо у све ово, искрено не признајемо Косово као независну државу, искрено преговарамо са Приштином да средимо односе. Хоће ли нас неко натерати да признамо независност? Неће! Хоћете ли ви бити држава као што то говорите? Ако је то чланство у УН, нећете бити држава! Ако се договорите са Србима, свашта је могуће, и то је Conditio sine qua non. Ми другачије не можемо. Као што ви желите ту независност, тако и ми желимо целовитост Србије. Па не може Србија да буде пасторче целог света, да се њој узме део територије, а да за све друге државе кажете: „Границе су неприкосновене, територија је неприкосновена, држава је члан УН, има свој суверенитет и територијални интегритет“. Где је примена тог принципа за Србију? Имамо спор, имамо отимање територије Украјине, да ли је Србија рекла својим пријатељима: „Ако сте узели“ , није, него је рекла: „Није требало, Украјина је држава“. А ми, заједно са ЕУ, бранимо интегритет Украјине, а заједно са Русијом, бранимо интегритет Србије, располућени потпуно.
Што се тиче мигрантске кризе, од Македоније, Србије, Хрватске, сви смо у томе и сви у томе искрено учествујемо. Без икакве кривице, али знамо како је тешко тим људима, и ми им све дајемо што имамо. Хоћемо ли имати још дуго? Нећемо! Ако ЕУ нема решење, мора да има новца. Не може Србија да буде левак у који ће сви да се слију, а после тога постоји граница. Не може! Нећемо ни ми издржати, нећете ни ви! А те људе нећемо никада физички да малтретирамо и, не дај Боже, никада на њих нећемо да пуцамо. Нису они пошли зато што им је лепо тамо одакле су дошли. Србија има искуства са избеглицама и увек је примала свакога ко дође. Дакле, потпуно искрено и у "Брдо -Бријуни" или "Бриони" процесу учествујемо, не питамо вас да ли је Брдо српско, да ли су Бриони српски, али поштено, не питам ни у Црној Гори шта је наше, а шта не... И желим да успемо у овоме, заиста желим да успемо у овоме, имамо подршку ЕУ, имамо подршку САД, немамо отпор ни од кога да ово завршимо како треба. Међу нама нема више сукоба, међу нама никада више не сме да буде ни свађа.
Ето то је, ако то тако може, остаће наш проблем са Косовом. Треба помоћи, јер није помоћ само подржавати Косово и политику Приштине, није то помоћ. Помоћ је да и једни и други знамо докле можемо да идемо, да и једни и други знамо ограничења, да и једни и други знамо шта можемо да остваримо, а шта не можемо. Шта ће вама баштина Српске православне цркве на Косову и Метохији? Склопите споразум са Српском православном црквом, као што је Лутерански споразум, пустите Србе да брину о своме, имате ви о чему ћете да бринете, Србија се не би уопште противила вашем уласку у УНЕСКО. Мислите да сам, ја лично, мало ризиковао када сам ушао у борбу да ви не уђете у УНЕСКО, а знао сам ко вас подржава? А ја сматрам да, када нешто што је твоја кућа браниш, да не треба да бринеш и да размишљаш ко је то кренуо на кућу, зато што и ви имате тај осећај, ми смо одрасли сви на истим просторима, кућа се брани до последњег човека.
Дакле, још једном вам кажем, иритирамо једни друге оваквим причама, увек ви почнете први о независности Косова, суверенитету, најмлађој држави, ја вас нервирам тиме што кажем да сте суштинска аутономија, а нервирањем једних и других никада нећемо стићи до заједничког циља. Молим вас спустите лопту, ми ћемо да спустимо лопту, немојте да глумимо у Бриселу преговоре, него хајде да се у Бриселу о свему договоримо. Немојте сепаратно, са појединим организацијама да склапате споразуме. Тамо где може већином да се одлучи, ви одете и тражите чланство. И ето вас у Олимпијском комитету, ето вас у Светској банци, ето вас у Банци Савета Европе - то није у реду. Ако регулишемо односе, све ћемо у Бриселу да регулишемо, све ставимо на сто и о свему одлучимо, нама је покровитељ ЕУ. Када бисмо Ви и ја, ваш председник Владе и мој председник Владе уопште разговарали да није ЕУ? Разговарали бисмо преко пушке. Нама ЕУ помаже да седнемо и разговарамо.
Хвала!

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).