Обраћање председника Вучића 27.03.2020.

Вести

27.03.2020. - 20:18

Обраћање председника Вучића 27.03.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обратили су се вечерас нацији, након састанка оба Кризна штаба - за сузбијање вируса корона, као и за отклањање последица по привреду.

Обраћање председника Вучића 27.03.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да је данас најтежи дан за Европу после Другог светског рата, а да у Америци број оболелих расте невероватном брзином.  У Италији је у једном дану преминуло 969 људи, а у Шпанији 769. Он је пренео да је у Србији број оболелих од COVID-19  528,  8 особа је преминуло, 302 особе су хоспитализоване, а број отпуштених из болница је 42. 
 
Председник Вучић је поручио да у наредна два,три дана креће обимније тестирање. 
 
"А, болнице су нам све пуније", констатовао је председник Вучић  и додао да је држава рачунала да ће нешто дуже већи притисак моћи да издржи болница Драгиша Мишовић, која има 156 слободних респиратора. Он је навео да је у Земунску болницу донето још десет респиратора који су купљени у Kини и који су ноћас стигли. На реду је Градска болница на Звездари, и остаје потом привремена болница на Сајму
 
"Мораћемо ускоро да градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА, али због вентилације, кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. ВМА  ће сада морати да прихвати све друге болеснике, иако је на идеалном месту, има одличан прилаз, одвоз. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице", подвукао је он. 
 
Председник Вучић је нагласио на нема никаквих колективних смештаја, и да се не ради о Сајмишту
 
"Одвратно је да се пореде болнице са нечим што треба да буде симбол срамоте и понижавање људи", поручио је председник Вучић и додао да ће морати да се узму и други простори ,  Хала спортова или Пионир
 
Обраћање председника Вучића 27.03.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Важно је да се зна да сваког дана све више људи иде на респираторе и долази у болнице. Kада чујете 71 или 83, за неког су то само бројеви, али то су људски животи. Да би изашли из болнице потребно је 15 или 21, односно 28 дана", упозорио је председник Вучић. Он је пренео да се дуго разговарало о мерама и да су сви сагласни да не може још много више да се уради, осим да се моли народ да остане кући. 
 
„Замолио бих наш народ да остане у кућама. Да бисмо могли да преживимо! То је једини начин да сачувате себе и своје најближе. Све друго што бисмо вам говорили је бесмислено. Држава је урадила све и даље се боримо. Постарали смо се да људи добију све и да имамо све што је неопходно. Очекујемо да још неколико стотина респиратора буде допремљено у Србију у наредних 10 до 12 дана. Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемиолошких маски у наредна три дана“, рекао је председник Вучић и додао да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора. Он је објаснио да је на светском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме. 
 
"Што се респиратора тиче, то нисам видео у животу. У току је општа отимачина на светском тржишту респиратора, не вреди ни уговор, ни да платите унапред. Заиста смо много машина набавили и још много их чекамо. Ти респиратори на крају значе живот. Ми смо имали срећу да са кинеском Владом имамо пријатељске односе и да добијемо приоритет. У авиону који је синоћ дошао, било је 70 клиничких респиратора, и то смо расподелили. 20 Нишу, 10 Kрагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање, да можемо да дамо неким другим градовима“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић је најавио да ће у недељу бити представљен програм економских мера, са проценом ефеката, начином финансирања и техником и технологијом спровођења, за опоравак српске економије.
 
"Мислим да смо направили озбиљан програм, као и 2014. године. Нисмо журили, донели смо озбиљне мере, које ће показати да Србија може брже од других да изађе из економских проблема. Ми нисмо и не размишљамо о смањивању плата и пензија", истакао је председник Вучић на конференцији за новинаре. 
 
Обраћање председника Вучића 27.03.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Обраћајући се јавности, председник Вучић је рекао да мора да реагује на оптужбе из Црне Горе и објаву  да је Србија отела Црној Гори респираторе. 
 
"Нисмо отели ниједан респиратор, нити смо икада ишта узели било коме. На тржишту смо их купили као савестан купац, што је чак и њихова посредничка компанија јавно саопштила", навео је председник Вучић и истакао да је Србија спремна да црногорској Влади поклони три респиратора, као и да је спремна да на молбу представника Срба у Црној Гори Андрије Мандића, одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље. Он је додао да је Србија, у претходне две недеље, испоручила више од 40 хиљада тона хране. 
 
„Наша највећа и најтежа обавеза је да помогнемо нашем народу на Kосову и Метохији. Молимо Србе да се придржавају мера које је прописала Влада Републике Србије. Наша обавеза је и помоћ Републици Српској, у нелакој су ситуацији што се тиче опреме.  Да покажемо да смо спремни да бринемо једни о другима. Трудимо се да покријемо све. После живота људи, који су нам најважнији, ово је од кључног значаја за нашу земљу. Хвала онима који не жале своје животе и своје здравље да би помогли. Имамо огроман број заиста фантастичних људи. Бескрајно им хвала на томе“, поручио је председник Вучић. 
 
Београд,
27. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).