20.01.2013

Одговараће сви који су сарађивали са Шарићем

ПОДГОРИЦА - Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да треба да сносе одговорност сви они из власти за које се докаже да су на било који начин сарађивали са одбеглим нарко босом Дарком Шарићем.

"За сваког за кога се утврди да је достављао информације или упозоравао, односно одржавао било какав контакт са Шарићем, а жели да буде човек који води народ, нека му, фигуративно речено, лети глава, односно нека одговара за своје поступке", рекао је председник Србије.

 

Николић је у интервјуу Телевизији Црне Горе казао да Шарић, уколико је доступан службама безбедности било које земље, треба да буде ухапшен и изручен Србији.

"Да ли се преговара са Шарићем не знам. Да ли ће некома у Србији, фигуративно речено, да одлети глава ако се он појави у Србији не знам. Да ли је угрожен неко из Владе Србије не знам. Али, свако ко је са њим сарађивао, посебно од момента када је постало јасно да се бавио криминалним радњама, нека му лети глава", навео је председник Србије.

 

Николић је додао да не воли што се у медијима праве спекулације да се преговара са Шарићем.

"Не волим што се праве спекулације у новинама, као што не не волим ни хапшења преко новина. Ако је Шарић доступан неким службама у иностранству, он треба да буде ухапшен и изручен Србији. Ако је доступан, онда не ваља што се о томе прича, а ништа не предузима", казао је Николић.

 

Упитан да прокометарише политичке прилике у Црној Гори, Николић је одговорио да не искључује могућност да једног дана Демократска партија социјалиста (ДПС) и Нова српска демократија (НОВА) буду у коалицији која ће чинити власт .

"Ако ме питате да ли је могуће да НОВА и ДПС буду у коалицији, кажем - могуће је и то зависи од њих. Зависи од воље бирача. Нису се можда представљале у кампањи као странке које могу да сарађују и нису то можда тестирали, али би, можда, то требало да обаве, јер једна непромењена власт би Црну Гору могла да доведе у ситуацију у којој је била Србија - да сви чекамо кад ће коме да дође вода до грла", навео је Николић.

 

Председник Србије је истакао да су промене суштина демократије и да су оне пожељне када је исти режим на власти у више мандата.

"Не постоји вечите власти и вечите опозиције у било којој држави. Не постоје вечите коалиције и то се показало после последњих избора у Србији. Зашто је то незамисливо у Црној Гори. Зашто би ДПС био вечито на власти у Црној Гори и вечито са истим савезницима ?"- упитао је Николић.

 

Он је истакао да Срби у Црној Гори од њега као председника Србије могу да очекују заштиту у оквиру свог понашања у складу са Уставом своје земље и у складу са својим оправданим цивилизацијским захтевима.

 

Николић је у петак боравио у званичној посети Црној Гори, где се састао с највишим државним званичницима и представницима Срба у Црној Гори.