slajd_solo.jpg

Вести

18.09.2015. - 11:15

Одговорност за кризу на ЕУ.

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да одговорност за решење мигрантске кризе лежи углавном на оснивачима Европске уније, који лоптицу тешке ситуације пребацују скоро искључиво на Србију, што није морално ни природно, а неће бити ни одрживо јер ситуација измиче контроли.

"Ако неко у Европи размишља озбиљно о сигурности и безбедности, али и опстанку континента, време је да коначно кажу шта ће бити и да то спроведу све државе чланице ЕУ", рекао је председник Николић.

У супротном би, сматра председник Србије, могло доћи до парадокса, јер су до сад суседне државе бацале сузавац на људе на нашој територији, а ако почну и да их рањавају, то би могло да изазове лоше односе са тим држама.

"Без обзира што то нису наши грађани, они се налазе на нашој територији", додао је Николић.

Он је истакао да је очигледно да се појавила себичност међу неким чланицама ЕУ која је "вероватно подстицана".

Српски народ није себичан и издржаће колико буде могао, рекао је Николић.

"Све док буде било за нас, биће и за мигранте који су приморани да проведу више времена у Србији него што су планирали и него што је то нормално", рекао је Николић.

Он је оценио да је апсурдно да стандарде више поштује земља која није чланица ЕУ, него чланице које су се "отргле контроли", а не добијају никакав савет, прекор нити инструкцију из Брисела.

Код нас, напоменуо је Николић, помажу невладине организације, међународне организације и сви су, каже, обучени у одела која сигнализирају да се ту налази помоћ, а не носе пушке.

"Неке комшије се наоружавају против људи који из више разлога напуштају своју земљу, а један од њих је наравно рат", рекао је Николић и додао да "може само да замисли, ако и у некој новој држави буде наметнут рат, колико би људи могло да потражи спас у ЕУ.

На питање шта ће Србија даље чинити, председник је рекао да ће држава радити све што је чинила и до сада.

"Ми нисмо ни знали да ли ће они моћи да прођу или не, па је Србије отворила све што има. То не ради нико по закону и наредби, већ радимо по осећају које вучемо од предака, ми смо гостољубив народ", рекао је Николић.

Он је навео и да је српски народ прошао кроз иста искушења, а није имао подршку ни од кога, "тада чак ни од Србије".

"Свако ко се селио у Србију није имао адекватну и довољну подршку и ово је на неки начин окајавање греха који смо имали према својим људима и срећан сам што то можемо да урадимо", нагласио је председник.

На питање да ли је задовољан реакцијом наших институција, али и понашањем суседа, који затварају границе, Николић је рекао да је задовољан нашом реакцијом, али да није морално, природно ни људски то што раде земље у окружнеју, које треба да размисле где то може да нас одведе.

"Кад имам примедбу онда је изнесем јавно, ако ћутим значи да Влада добро обавља посао", казао је председник Србије.

Наводећи да изјава једног човека може лако да поквари односе међу држвама, Николић је рекао да примећује то од представника других држава, који , како је оценио, лако посежу за аргументом да нападну Србију "због ситнице, или ни због чега".

"Оставите да коментаре, уколико будемо желели, заједно дамо председник владе и ја, пошто ће то бити заједнички став Србије. Мени би било лако да проспем пароле, а да после одговорност преузме влада које би морала да исправља дипломатске односе", рекао је Николић.

Он је додао и да је питање да ли је ЕУ спремна да пуца на људе који би рушили ограде у потрази за бољим животом.

"Европа је на великом искушењу да покаже да ли је била само отимач богатстава и територија или да размишља о свима на земљиној кугли као о људима", закључио је Николић.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).