Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Вести

10.06.2022. - 20:04

Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас канцелара Савезне Републике Немачке Олафа Шолца, који борави у једнодневној посети Београду, и том приликом са њим разговарао о актуелној глобалној и регионалној ситуацији и европској будућности Србије.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, захвалио Немачкој на све бољој економској сарадњи и изразио очекивање да трговинска размена између две земље ове године буде већа него прошле.
 
Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Немачке компаније у овом тренутку у Србији запошљавају 77 хиљада људи. Надам се да ћемо ускоро моћи да дођемо и до 10 милијарди укупне трговинске размене, као и 100 хиљада запослених у немачким компанијама. Немачка је наш, не само први спољнотрговински партнер, већ и први партнер по услугама, али и извозу и увозу роба. Дакле, она је први билатерални донатор. Друга је по величини партнер у извозу услуга, а то све говори колико је за Републику Србију значајна сарадња са Савезном Републиком Немачком“, истакао је председник Вучић.  
 
Председник Вучић је напоменуо да је са немачким високим званичником разговарао и о  темама о којима нису имали исте ставове, али и о европским интеграцијама Србије, те да сматра да је Шолц донео нову наду за све на Западном Балкану.
 
Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Он не само да разуме, већ жели да чује и саслуша све на Западном Балкану и показује да постоји стварна перспектива проширења Европске Уније. То је важна и изванредна порука за све“, рекао је председник Вучић додајући да ће Србија морати много брже да напредује по питањима владавине права, демократизације друштва, људских права и слобода.
 
Једна од тема била је и дијалог Београда и Приштине, а председник Вучић је подвукао да је разумео поруку канцелара Шолца о важности „прављења много малих корака, како би се једног дана дошло до некаквог решења“.
 
Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је посебно нагласио да је немачки званичник на веома децидан, јасан и оштар начин тражио да се Србија прикључи санкцијама, које је против Руске Федерације увела Европска Унија.
 
„Ја сам говорио о нашој позицији, специфичности ситуације око Косова и Метохије, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом“, истакао је председник Вучић додајући да је Шолц понудио апсолутну помоћ и подршку у проналажењу решења за кризу по питању изградње енергетских капацитета, који би требало да нас повежу са остатком региона.
 
Посета канцелара Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц је, у обраћању медијима, истакао да се економски односи две земље развијају добро, те изразио уверење да ће тренд раста броја радних места, које немачке компаније у Србији стварају, наставити да иде узлазном путањом.
 
Он је, такође, указао на то да је са председником Србије разговарао и о другим регионалним темама, те да Немачка жели да додатно подржи европску перспективу Западног Балкана.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).