kim_velika.jpg

Вести

08.09.2018. - 23:47

Посета Косову и Метохији - 08.09.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Косову и Метохији, коју је започео обиласком бране Газиводе и Зубиног Потока.

"Срећан сам што сам овде, дивно се осећам", изјавио је данас председник  Вучић  на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста.

"Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја", рекао је председник Вучић, са којим су у обиласку ова два центра били директор Канцеларије за Косово и Метохију  Марко Ђурић, министар здравља Златибор Лончар и шеф БИА Братислав Гашић.

Председник Вучић је потом  стигао на језеро Газиводе где је захвалио на добродошлици, а  у обраћању новинарима рекао да се на Газиводама најбоље види тежина проблема са којима се суочавамо. Он је напоменуо  да је језеро Газиводе од огромног значаја и за Албанце и за Србе, и да се ту разилазе ставови. Истакао је да без Газивода нема опстанка људи у Ибарском Колашину и Зубином Потоку  и подсетио је да је Србија уложила 127.900.000 динара у реновирање бране и да ће бити уложено још 12 милиона.

Председник Вучић је поручио  да је дошао на Косово да говори о идеји очувања мира и стабилности,  да ће говорити о великим инвестиционим плановима у сваком месту, а посебно на пословном форуму у Лепосавићу. Он је нагласио да је потребно обновити "Симпов" погон у Зубином Потоку, направити малу прераду воћа и поврћа, као и погон за прераду рибе, јер ће  економски снажнији и богатији људи увек  говорити мање о сукобима и ратовима.

Председник Вучић  је обишао и газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење, као и Пољопривредну школу из Приштине са привременим седиштем у Лешку, где га је дочекао велики број Срба. Он је најавио  да ће бити изграђен интернат за ову школу у којем ће моћи да борави 150 до 200 ученика.

Председник Републике Србије  је истакао да је  основни проблем  народа – незапосленост.

„ И то је једна од ствари коју ћемо ускоро да решавамо“,  поручио  је председник  Вучић  најављујући отварање фабрике батерија у Лепосавићу и нова улагања у Трепчу, од  13 милиона евра.

„Срећан сам што сте показали како се бори за наш народ“, рекао је председник Вучић на затварању Бизнис форума  у Лепосавићу и замолио привреднике да сагледају могућности за улагања на Косову и Метохији , како у српским општинама, тако и албанским срединама, уз обећање да ће за то добити додатне субвенције.

Председник Србије се, у вечерњим сатима, састао са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и поручио  да је питање Косова тешко и комлексно,  те да је зато такво и решење тог питања. Он је поновио да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју.

"Нама не преостаје ништа друго до да се боримо  за интерес нашег народа, земље, али да добро разумемо позицију у којој се налазимо и да знамо колико би нас драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју. Знам да ви то одлично знате, посебно Срби јужно од Ибра", рекао је председник Вучић и додао  да је важно што први пут можемо, захваљујући стању у српском буџету, да помогнемо више народу на Косову и Метохији  јер је то  од суштинског значаја за позицију Срба, позицију Србије и за јачање капацитета и потенцијала нашег народа у будућности.

"Управо зато сам спреман да вечерас  чујем представнике и општина и наших јавних предузећа, јер вам је јасно да  од улагања у Трепчу и онога што смо већ улагали у Газиводе до покретања многих производних погона на Косову и Метохији,  да су то ствари које ће суштински променити положај нашег народа", истакао је председник Вучић  и нагласио да је Влада Србије  обезбедила средства за реализацију изградње водовода за Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток.

08. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).