Посета НР Кини

Вести

19.10.2023. - 12:28

Посета НР Кини

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у дводневној посети Народној Републици Кини, где је учествовао на Трећем форуму за међународну сарадњу Појас и пут у Пекингу.  

"Верујем да оно што смо постигли у Кини има историјски значај и карактер, који ће се видети у годинама и деценијама пред нама. Могли смо да научимо много тога у Кини, као и да представимо Србију на мапи света као слободарску, независну и успешну земљу", нагласио је председник Вучић на крају посете захваливши кинеским пријатељима на гостопримству.
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
Током боравка у Пекингу, председник Вучић се састао са председником НР Кине Си Ђинпингом, а имао је и више билатералних сусрета на маргинама Форума Појас и пут, током којег је потписано чак 18 споразума, од којих велики део има стратешки карактер.
 
Оценивши разговор са кинеским председником као изузетно пријатељски, председник Вучић је новинарима у Пекингу рекао да је тема разговора била и Косово и Метохија, поштовање међународно правних норми, оно кроз шта Србија пролази као и примена двоструких стандарда, непоштовање повеље УН и резолуције 1244.
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
"Наишли смо на разумевање наших кинеских пријатеља. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне, од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње", рекао је председник Вучић и додао да је било речи и о инфраструктурном повезивању и све већем броју кинеских инвестиција.
 
Председник Вучић је, такође, истакао да је са председником Сијем разговарао и о завршетку пруге, нагласивши да је кинески председник обећао да ће кинески радници завршити свој део посла до Суботице пре краја 2024. године.
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
"Људи на северу Бачке и у Врбасу могу да се радују. Та пруга ће променити живот, онда ћемо морати да сачекамо годину и по дана мађарске партнере да бисмо стизали за 2 сата и 45 минута до Будимпеште", рекао је председник Вучић.
 
Када је реч о потписаном Споразуму о слободној трговини између Кине и Србије, председник Вучић је изјавио да ће корист осетити и сви грађани, а не само произвођачи.  
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
"Од тих произвођача живимо, а добробит ћемо осећати сви тако што ће ти људи радити више и плаћати порез, раднике, биће мање незапослених, осећаћемо по томе што расте привреда. Од јачине наше привреде зависе плате и пензије, од тога живимо сви, пензионери, запослени у јавном сектору, и ви донекле, од тога живи Србија", рекао је председник Вучић додајући да су све то добри показатељи. 
 
На првој сесији Формума за међународну сарадњу на високом новоу, на тему „Повезаност у отвореној глобалној економији“, председник Вучић је рекао да управо тема панела одражава стратешку оријентацију концепта развоја Кине и њеног лидера, као зачетника иницијативе. 
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
„Ова иницијатива настоји да подстакне ближу сарадњу између држава и народа кроз заједничке напоре усмерене на решавање глобалних изазова и напредак целог човечанства, уз марљив рад на стварању једне глобалне економије кроз узајамну сарадњу у циљу постизања добробити за све“, рекао је председник Вучић обраћајући се присутнима. 
 
Током претходна два дана, председник Вучић је имао билатералне сусрете и са председницима влада Тајланда и Лаоса, као и са представницима других азијских земаља. Поред тога водио је дуге разговоре и са председником Етиопије и премијером Мађарске Виктором Орбаном, и поново се састао са председником Индонезије Ђоком Видодом. Поред ових сусрета, председник Вучић је разговарао и са замеником премијера Кине и са председником Туркменистана.
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
„Верујем да ће сваки од тих разговора, као и позив да посете нашу земљу, значити унапређење билатералних односа. Поново сам разговарао са председником Кеније Вилијамом Рутом и очекујем га ускоро у Београду. За другог се не може гарантовати, али мислим да ће поштовати територијални интегритет Србије и повељу УН. Говорили смо о повезаности и ономе што доноси Појас и пут као иницијатива и Нови пут свиле у будућности. Морамо да учествујемо у модернизацији наших земаља", рекао је председник Вучић додајући да су, уз даљи наставак европског пута, Азија и Африка наша будућност.
 
Током посете Кини, председник Вучић је обишао и Кинески институт за међународне студије и, том приликом, се срео са бившом амбасадорком те земље у Србији. 
 
Посета НР Кини

ФОТО: Председништво Србије/Димитрије Голл-Кевесић

 
„Велика је част и задовољство што сам у прилици да посетим Институт на чијем је челу госпођа Чен Бо. Она нам много недостаје у Београду, али се надам да ће нам овде бити још од веће помоћи, јер ћемо моћи да користимо значајна искуства, оцене, процене, као и научне радове велике НР Кине и овог института“, рекао је председник Вучић током посете.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).