Посета Пчињском округу

Вести

11.03.2023. - 20:00

Посета Пчињском округу

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у посети Пчињском округу и том приликом најавио да ће држава више улагати у тај, али и Јабланички и Топлички октуг.

Председник Вучић је посету Пчињском округу започео обиласком Мртвица и манастира Успења Пресвете Богородице.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

„Разговарао сам и са премијерком да посебно улажемо у три округа, да донесемо посебне прописе који ће омогућити да се ту уложи у већем проценту и да видимо како да увећамо републичка примања у та три округа, да бисмо омогућили да људи ту остану да живе, да нам ово све не опусти“, рекао је председник Вучић.

Након посете манастиру, председник се упутио у село Куново код Владичиног Хана и посетио пољопривредно газдинство Новице Стаменковића. У разговору са домаћином, председник Вучић је истакао да је сточни фонд смањен не само у Србији, већ и целој Европи.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Председника Вучића је у Врању дочекао велики број мештана тог краја, а он им је поручио да ће југ Србије имати сву могућу подршку државе и Владе, те да он неће бити тај који ће признати независност такозваног Косова.

„Знам на шта сам положио заклетву – на Устав Србије и Мирослављево јеванђеље. И ја да будем онај који ће да потписује независност нећу бити. Срамота ме да идем по Србији и да се било коме правдам зато што верујем да сваки частан човек то зна и у то верује. Нема предаје и нећемо признати независност Косова, ни фактички ни де јуре, али желимо пристојне односе са Албанцима“, поручио је председник Вучић на скупу у Спортској хали у Врању.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Председник Вучић је поручио грађанима да су се наслушали увреда на рачун оних који воде државу.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

„Ваљда не могу да нам кажу да је економија лошија, јер значајно напредује. Не могу да кажем да сам задовољан, али просечна плата у Србији биће хиљаду евра, а просечна пензија ће бити 450 евра“, рекао је председник Вучић додајући да ће држава дати посебна олакшања за долазак инвеститора, те да ће југ Србије у свему имати највећу подршку.

Такође, председник Вучић је најавио изградњу путева у у целом Пчињском округу, као и да се мора боље повезати Трговиште са Босилеградом, али и са Бујановцем. Најавио је и изградњу Центра изврсности за природне науке у Врању у који ће бити уложено девет милиона евра за будућност и младост Врања.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Председник је такође истакао да су Срби са југа чувари народа, националних интереса, али и чувари територије. Том приликом је најавио формирање Народног покрета за државу крајем маја или почетком јуна позвавши све да се прикључе.

„Ми ћемо у наредна два месеца да радимо на организационој форми заједно са многим људима. То је покрет за нашу једину државу Србију, коју морамо да сачувамо, али за нашу децу за коју морамо да будемо мудри, паметни и одговорни политиком коју ћемо да водимо. У овим условима, када смо притиснути споља, важно је да ангажујемо све паметне људе из странака и вах њих, људе који су за нормалну и пристојну Србију, да се ујединимо сви и да сачувамо децу за будућност, да удружимо знање које имамо“, поручио је председник Вучић.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Након посете Врању, председник Вучић је обишао завршетак прве фазе радова на реконструкцији ОШ „Бранко Радичевић“ у Бујановцу.

„Увек је задовољство видети оно што је урађено, али и знам да то није довољно. Оно што се не види увек, а што примете родитељи и наставници, то је када се школе, факултети и вртићи уређују јер на тај начин деца имају више воље да уче, напредују, да се баве спортом. Наставићемо да још више улажемо у Пчињски, Јабланички и Топлички округ јер би то подигло ниво опстанка људи на својим огњиштима и дигло целу Србију“, рекао је председник Вучић.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

У разговору са мештанима испред школе, председник Србије је поручио да ће се асфалтирати више улица, као и да ће између села бити изграђено више путева.

Председник Вучић је затим у Трговишту обишао нову ватрогасну станицу површине око 300 метара квадратних, а по доласку у то место дочекали су га припадници Ватрогасно-спасилачког одељења, као и велики број мештана, међу којима је било и најмлађих.

У разговору са ватрогасцима, председник Вучић је рекао да ће Србија бити велесила за гашење пожара у региону.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Током посете Пчињском округу, председник Вучић се упутио и у Босилеград, који пре њега није посетио нити један председник државе последњих 97 година. Том приликом, председник Вучић је обишао завршне радове на реконструкцији објекта Предшколске установе "Дечија радост" и најавио да ће држава до краја године пронаћи инвеститора за отварање фабрике у том месту.

Председника Вучића је испред предшколске установе дочекала велика група грађана Босилеграда и околних села као и председник те општине.

"Драго ми је што смо нешто покренули и променили по питању уџбеника за матерњи бугарски језик у Босилеграду. Драго ми је што нема разлике између Срба и Бугара у томе како живе и што осећају како се држава према вама односи", рекао је председник Вучић и најавио уређење пута од Босилеграда до Трговишта, као и других путева, посебно онај до Врања и обилазница око Босилеграда.

Посета Пчињском округу

ФОТО Председништво Србије/ Димитрије Голл

Последња станица током посете Пчињском округу била је Власинско језеро, које ће добити канализациони систем за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода на подручју Власине. Председник Вучић је током посете овом крају најавио улагања у инфраструктурни и туристички развој Власинског језера.

"Овде све до Црне Траве имају најлепше шуме и пашњаке", рекао је председник Вучић и додао да се ту могу видети и крда дивљих коња, као и да је од великог значаја што је туда прошао ауто-пут.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).